Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali pomaly rozbehnú jedinečnú výstavbu: Vyrastie atraktívne ihrisko MAJK

Viac ako 40 rokov udržiava Mesto Šaľa cezhraničnú spoluprácu s niekoľkými mestami. Ide o Kuhmo, Telč, Oroszlány, Końskie a Mogiľov – Podoľskij.

Ilustračný obrázok k článku V Šali pomaly rozbehnú jedinečnú výstavbu: Vyrastie atraktívne ihrisko MAJK
21
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Družbe sa darí najmä vďaka obojstrannej aktivite, ktorá prekvitá vo viacerých smeroch. Či už ide o poznatky v riadení a chode samosprávy, kultúrnej či športovej oblasti, komunálnej politike alebo aj cestovnom ruchu. Recipročné návštevy, počas ktorých cestujú zástupcovia Šale k svojim družobným partnerom a oni zase pricestujú k nám priniesli aj zaujímavé projekty.

História so športom

Nedávno spojila sily šalianska a oroszlánska samospráva a zapojili sa do projektu „CULPTPLAY – Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva“. V rámci programu Interreg sa obe mestá zaviazali, že na ich území vzniknú originálne ihriská, symbolizujúce historické pamiatky v družobnom meste. V našom meste by malo byť vybudované ihrisko v podobe maďarskej historickej pamiatky MAJK a v meste Oroszlány zase vvrastie replika šalianskeho renesančného kaštieľa. Cieľom projektu bude čo najviac priblížiť deťom, mládeži aj dospelým históriu mesta s aktívnym využitím herných prvkov.

V areáli nového ihriska bude umiestnený aj mobiliár. Ten budú tvoriť lavičky a taktiež tam bude umiestnená aj infotabuľa. Deti sa môžu tešiť na veľkú preliezku v tvare kaštieľa ako aj ďalšiu – v podobe veže. Nebudú chýbať ani trampolíny. Po nainštalovaní herných prvkov, dôjde v záverečnej fáze výstavby k výsadbe zelene a úprave okolia. Predpokladaný rozpočet tohto projektu je pribl. 336 000 eur.

Už čoskoro

Do Verejného obstarávania na zhotoviteľa projektu sa prihlásili dvaja kandidáti – jeden z Kysuckého Nového mesta a druhý z Bytče. Víťazom výstavby ihriska Majk v Šali je kysucká firma, ktorá splnila všetky kritériá v súťaži a vybuduje ho v areáli zimného štadióna. Aktuálne je podľa Úradu pre verejné obstarávanie zmluva medzi mestom a firmou podpísaná.

Ak všetko pôjde podľa plánu, obyvatelia mesta sa už čoskoro dočkajú nového atraktívneho miesta na šport i relax. To by malo byť súčasťou Rekreačno – športového areálu Šaľa – Jozefov, do ktorého je zahrnutý aj šaliansky zimný štadión. Podľa najnovších informácií zo šalianskej radnice by výstavbu maďarskej pamiatky mohli rozbehnúť v priebehu niekoľkých týždňov.

V našej FOTOGALÉRII si môžete pozrieť zaujímavé zábery z predvlaňajšej výstavy partnerského mesta Šaľa.

Foto: ilustračné

V Šali vystavuje partnerské mesto: Prispeli oroslánski kolegovia
21
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM