Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali oživujú činnosť dychovky: Hudobníci usilovne cvičia na májové oslavy

V decembri minulého roku sa konala významná udalosť- Ocenenie osobností mesta Šaľa. Medzi nimi cenu In memoriam získal aj hudobník Karol Šorman.

Ilustračný obrázok k článku V Šali oživujú činnosť dychovky: Hudobníci usilovne cvičia na májové oslavy
36
Galéria
Zdroj: pixabay

Práve Karol Šorman viedol mladých hudobníkov k láske k umeniu. Taktiež reprezentoval a propagoval mesto Šaľa všade, kam prišiel, či už doma alebo za hranicami vlasti. Jeho významným počinom bolo okrem iného založenie dychového orchestra, ktorý sa pravidelne zúčastňoval rôznych slávnostných príležitostí, vystúpení a je významnou účasťou histórie nášho mesta.

Riadny záväzok

Po rokoch však činnosť šalianskej dychovky skončila. Aby sa aj v budúcnosti podarilo nadviazať alebo sa aspoň priblížiť úspechom dychovej hudby, padla myšlienka znovu jej činnosť obnoviť. Zrodila sa u vedúceho Mestského kultúrneho strediska Františka Botku, ktorý nám prezradil: „Chcel som obnoviť činnosť folkloristov, čo sa podarilo, potom bolo v pláne detské divadlo, i to sa podarilo opäť obnoviť. Ďalším záväzkom bolo, aby sa obnovila činnosť dychovej hudby v Šali."

Hudobníci odvedľa

Spúšťačom myšlienky bolo, podľa Františka Botku to, že Šaľania museli pri každej slávnostnej príležitosti pozývať na vystúpenia hosťujúcich hudobníkov, čo nebolo príliš autentické a najmä chýbali domáci hudobníci. V budúcnosti by už mesto malo mať svoju stálu dychovku.

Májová premiéra

Nové zoskupenie sa pomaly darí dávať dokopy a podľa aktuálnych informácií vedúceho MsKS, už členovia dychovky usilovne nacvičujú. Dokonca sa chystajú aj na svoje premiérové vystúpenie. „Naša dychovka má už 8–9 členov, ktorí nacvičujú v každý utorok a štvrtok v priestoroch šalianskeho domu kultúry. Prvýkrát sa predstavia na májových Večianskych slávnostiach,“ doplnil vedúci MsKS Šaľa František Botka.

Poďte do dychovky!

Keďže hudobníci by medzi sebou radi privítali ďalších členov, pozývajú každého, kto by mal záujem s nimi vystupovať. Nácvik repertoáru prebieha v utorky a štvrtky. Ak túžite byť súčasťou novovznikajúcej šalianskej dychovky, kontaktujte Františka Botku telefonicky: 0911 551 187 alebo e-mailom na: botka@sala.sk.

Vo fotogalérii môžete vidieť zábery z podujatia ZUŠ-ka v uliciach.

Foto: ilustračné

ZUŠ-ka vybehla do ulíc: Vyučovať budú už aj vo Veči! FOTO
36
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM