Zlatica Gregorová Rôzne

V Šali otvorili historický MAJK: Prvé detské nájazdy má za sebou, FOTO

V areáli zimného štadióna nedávno vzniklo originálne ihrisko. Deti aj mládež sa tam budú môcť zabaviť na rôznych atrakciách.

Ilustračný obrázok k článku V Šali otvorili historický MAJK: Prvé detské nájazdy má za sebou, FOTO
54
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Šaľa sa do projektu Interreg zapojila aj vďaka partnerskému mestu Oroszlányi. S ním udržiava viacročné vzťahy, ktoré obojstranne pomáhajú v rozvoji miest. Jednou zo spoluprác, ktoré ich viažu je „CULPTPLAY – Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva“.

Kaštieľ

V rámci neho v našom meste vyrástlo detské ihrisko, ktoré vzhľadom pripomína maďarskú pamiatku. V Oroszlányi vznikne replika šalianskeho archívu- kaštieľa. Oba herné areály budú okrem zábavy a hier prinášať aj mnohé poučené zážitky, ktoré deti popri tom získajú.

Slávnosť

V pondelok 30. septembra 2019 bol areál slávnostne otvorený a sprístupnený verejnosti. Možno ho využívať počas otváracích hodín a to od 10.00 hod. do 18.00 hod. Hostí a žiakov z Nových Zámkov, Kolárova a Oroszlányi a Šale privítal na ploche zimného štadióna aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický, ktorý vyjadril veľkú radosť nad zrealizovaným projektom a zaželal deťom veľa radosti pri hrách.

Pre náš portál Jozef Belický povedal:“Na začiatku tohto projektu prišla myšlienka priniesť historické bohatstvo družobného mesta k nám a zase naše odoslať naspäť. Vybrali sme dve pamiatky, ktoré najviac vystihujú históriu miest. Vybratý bol kláštor Majk s nádhernou históriou. To všetko tu je aj s vežou, ktorá zobrazuje vežu kostola, je to naozaj verná kópia. Sú to bezpečné a moderné hracie prvky. Okrem hry bude slúžiť aj k poučeniu. Na to slúži stojan s informáciami o pamiatkach.“

Eurofondy

Projekt je financovaný z eurofondov. Cena šalianskeho Majku je kompletne 320-tisíc eur. Celý areál bude dobudovaný na oddychovo-športovú zónu. Ten by mal byť súčasťou projektu Šaľa-Jozefov.

Ako primátor uviedol, v Maďarsku začnú s výstavbou šalianskeho kaštieľa v budúcom roku.

„Máme projektovú dokumentáciu s vizualizáciou a bude to nádherné dielo. Každý Šaľan, ktorý príde do Oroszlányi iste zistí, že mu to niečo pripomína a že je to náš kaštieľ,“ dodal Jozef Belický.

V Šali otvorili historický MAJK: Prvé detské nájazdy má za sebou, FOTO
54
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM