Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali je odpad horúcou témou: Niektorí občania stále ignorujú požiadavky mesta

Moderné polopodzemné kontajnery mali byť veľkou pomocou obyvateľom. Namiesto poriadku a čistoty však mesto stále bojuje s aroganciou aj v okolí pôvodných smetiakov.

Ilustračný obrázok k článku V Šali je odpad horúcou témou: Niektorí občania stále ignorujú požiadavky mesta
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Po sviatkoch problémy vypukli azda najviac, keď sa okolo nových smetných nádob, zapustených do zeme, kopilo množstvo vecí rôzneho druhu a veľkostí. Každý kontajner je pritom určený na istý druh odpadu a iný tam nepatrí. Veľkoobejmové nepotrebné veci môžu občania vyviezť do zberného dvora. Kompetentní zo šalianskej radnice tak majú od začiatku roka plné ruky práce, čo skôr „hasiť“.

Kontajnery doplnia

Po nahláseniach nespokojných občanov aj osobných obhliadkach pracovníci radnice zistili, kde bude potrebné kontajnery na separáty alebo komunálny odpad doložiť. Súčasných 85 stojísk zrejme na odpadovú kapacitu Šaľanov nestačí. „Súčasťou zisťovania priamo v teréne je aj kontrola technického stavu kontajnerov. Tie, ktoré sa napríklad nedajú zatvoriť, vedia na sídlisku narobiť – s pričinením vetra, veľký neporiadok. Poškodené kontajnery teda budú vymenené za funkčné. Kontajnery budú doplnené, resp. vymenené približne v prvej polovici februára,“ uviedla hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Sklamanie

Okrem nich sa do boja s neporiadnikmi pustili aj samotní pracovníci vývoznej spoločnosti. Vlastnými silami čistili stojiská na sídlisku Váh a začali hneď v úvode týždňa. „Po odstránení neporiadku jeden zo zamestnancov stojiská dokonca ručne pozametal. Obyvatelia sa mohli tešiť čistote v okolí kontajnerov. Počas stredy išli kompetentní na kontrolu stojísk, aby zistili, kde je potrebná výmena či doplnenie kontajnerov,“ vysvetlila Erika Kollerová. Stačili dva dni a mesto aj pracovníci spoločnosti zostali sklamaní. Zrejme pohodlnosť alebo arogancia občanov sa podpísala pod to, že sa na stojisku opäť nakopilo množstvo, najmä veľkoobjemového odpadu, ktorý patrí do zberného dvora.

Zapojte sa do siete

Mesto Šaľa kvôli rozšíreniu obzorov v separovaní odpadu založilo aj skupinu Mesto Šaľa – všetko o odpadoch na sociálnej sieti, kde sa ktokoľvek môže pridať a nájsť odpoveď na nejasnosti. Aj takto radnica bojuje za krajšie a čistejšie prostredie mesta, ktoré je najmä vizitkou občanov.

Foto: ilustračné

Nemilé vianočné prekvapenie vo Veči: Moderné kontajnery zahalil neporiadok, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová / Zdroj: František Swiety
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM