Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali chcú nadviazať na tradíciu: Máte šancu osláviť storočnicu dychovky

Hudba a pieseň patria už tradične k životu ľudí. Väčšinou nám zlepšuje náladu po celý deň.

Ilustračný obrázok k článku V Šali chcú nadviazať na tradíciu: Máte šancu osláviť storočnicu dychovky
36
Galéria
Zdroj: TASR

Mládež hudbu vníma prostredníctvom internetu alebo na MP3, či počúvaním cez iné moderné vymoženosti. Staršia generácia využíva znova do módy sa vracajúce LP platne alebo CD-čká a navštevuje hudobné podujatia. Mnohí tínedžeri dnes zrejme netušia, že kedysi okrem popu a rocku letela aj dychovka.

Reprezentovali

Ku klasickým nástrojom využívaným v dychovom orchestri patrí trúbka, klarinet, saxofón, trombón či lesný roh. Hudobné zoskupenia – dychovky boli snáď v každom väčšom meste či dedine. Boli pravidelnou súčasťou dedinských či mestských slávností, ich členovia vystupovali pri rôznych príležitostiach a často aj reprezentovali na celoslovenských alebo aj medzinárodných podujatiach. Aj Šaľa mala šikovných členov dychoviek.

Vychýreným zoskupením bola aj šalianska Dychová hudba Duslanka pod vedením Karola Šormana. Táto významná osobnosť okrem toho vychovala mnoho šikovných hudobníkov, v ktorých láska k umeniu pretrváva podnes. Karol Šorman sa venoval deťom aj mládeži a založil detskú aj mládežnícku dychovku.

Hudobníci, hláste sa

Dnes však už šaliansku dychovku nepočuť. Pred časom vznikla v meste snaha o založenie Mestského orchestra, avšak zatiaľ sa nenašiel dostatočný počet hudobníkov, ktorí by mohli vytvoriť toto hudobné teleso. Aktuálne sa opäť naskytá príležitosť hudobníkom, dať o sebe vedieť. Podľa informácií vedúceho Mestského kultúrneho strediska v Šali Františka Botku chcú kultúrnici obnoviť činnosť šalianskej dychovky.

Oslávia storočnicu?

Hlásiť sa môžu hudobníci, ktorí by chceli byť súčasťou dychovej hudby v Šali. „Chceme nadviazať na dlhoročnú tradíciu v našom meste, ktorá bola veľmi bohatá a o chvíľu bude oslavovať 100. výročie svojho vzniku. Veríme, že spoločnými silami sa nám podarí oživiť toto tradičné umelecké teleso,“ konštatuje František Botka na "sala.sk:.

Záujemcovia sa môžu informovať u vedúceho MsKS Šaľa Františka Botku na tel.č.: 0911 551 187 alebo písať na e-mail: botka@sala.sk.

Pozrite si fotografie z vlaňajšej prezentácie ZUŠ-ky v uliciach.

Foto: ilustračné

ZUŠ-ka vybehla do ulíc: Vyučovať budú už aj vo Veči! FOTO
36
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM