Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali by malo vzniknúť nové zdravotnícke centrum: Kraj onedlho dostane rozhodnutie

Už dlhšiu dobu sa občania boria so zdravotnou starostlivosťou. Viaznu pravidelné služby na pohotovosti a problémom sú i sanitky.

Ilustračný obrázok k článku V Šali by malo vzniknúť nové zdravotnícke centrum: Kraj onedlho dostane rozhodnutie
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) ponúklo možnosť na zriadenie Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. O tom, že by malo vzniknúť v Šali, rozhodovali ešte vlani krajskí poslanci. Pod jednou strechou by mal občan k dispozícii viacero odborníkov, ktorí by aspoň čiastočne vykompenzovali neexistujúcu nemocnicu a obohatil polikliniku NSK.

Dve kolá

Vlani teda bola spustená dvojkolová výzva. Prvé kolo sa viaže na vybudovanie Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti a druhé kolo poskytne jej finančné zabezpečenie prostredníctvom nenávratného finančného príspevku. Do konca roka 2018 dal Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vypracovať projektový zámer a zapojil sa do výzvy, ktorej cieľom je modernizovať zdravotnícku infraštruktúru za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti.

Aj špecialisti

V novom zariadení by mali ordinovať „dvaja všeobecní lekári pre dospelých, jeden všeobecný lekár pre deti a dorast a gynekológ. V centre budú pôsobiť aj ďalší špecialisti, a to najmä v závislosti od intenzity výskytu chorôb v danom území,“ uvádza MZ SR. Pacienti by tak možno už onedlho nemuseli cestovať do iných miest, ale ošetrení budú priamo v Šali.

Druhé kolo

Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo aj 2. kolo výzvy, v ktorom ponúklo šancu získať nenávratný finančný príspevok. Požiadať o neho mohli obce, VÚC alebo nimi zriadené neziskové organizácie v spolupráci s poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktoré získali hodnotiacu správu k projektovému zámeru v 1. kole výzvy.

„Objem finančných prostriedkov vyčlenených na túto výzvu predstavuje 28,4 mil. eur zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, pričom maximálna výška príspevku na jeden projekt je 900-tis. eur,“ informuje MZ SR.

Hodnotenie žiadosti NSK malo prebehnúť koncom marca 2019. Náš portál zaujímalo, ako to vyzerá s vybudovaním zdravotníckeho zariadenia v Šali.

Vyjadrenie ministerstva

„V rámci výzvy na predkladanie projektov Nitriansky samosprávny kraj predložil na MZ SR jednu žiadosť projektu, ktorý je zameraný na vybudovanie centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. Aktuálne sme žiadateľom zaslali výzvy na preukázanie splnenia podmienok poskytnutia príspevku pred vydaním rozhodnutia. Následne po ich doručení MZ SR vydá rozhodnutia k jednotlivým žiadostiam, predpokladáme, že do konca tohto mesiaca,“ uviedla riaditeľka Komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Ako riaditeľka dodala, s prijímateľmi, ktorým vydajú rozhodnutie o schválení, ministerstvo uzatvorí zmluvu o poskytnutí finančného príspevku.

Vo fotogalérii uvidíte archívne zábery z vybudovaného parkoviska pri šalianskej poliklinike.

Foto: ilustračné

FOTO, Do polikliniky investujú tisíce: Pokračovať budú strechou
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM