Zlatica Gregorová Krimi Samospráva

V Šali bojujú proti čiernym skládkam: Previnilci sú nepoučiteľní

Otázka ilegálneho ukladania odpadu v mestách i dedinách máta viaceré samosprávy. I napriek mnohým opatreniam stále vidieť znečistené miesta.

Ilustračný obrázok k článku V Šali bojujú proti čiernym skládkam: Previnilci sú nepoučiteľní
Zdroj: Mesto Šaľa

I napriek mnohým opatreniam, ktoré urobili kompetentní k tomu, aby sa ulice, lesy a lúky nestávali smetiskom, nie je núdza o neporiadnych ignorantov, ktorí znečisťujú životné prostredie.

Nespokojní občania

Obyvatelia majú dnes k dispozícii kontajnery i zberné dvory, ktoré sú rozdelené podľa druhu odpadových surovín. Domácnosti majú možnosť separovať odpad, čím prispievajú k čistote svojho okolia, ale aj k celej dediny či mesta. I keď do ekologických aktivít samosprávy vkladajú nemálo prostriedkov, vždy sa objaví niekto, komu sa odpad nechce vyniesť do smetného koša, ale vyhodí ho do prírody. Obyvatelia Šale i v nedávnom prieskume mesta vyjadrili nespokojnosť so znečisteným prostredím, verejným poriadkom a výskytom čiernych skládok.

Nepoučiteľní

V Šali už dávnejšie vyhlásili boj proti takýmto bezohľadným občanom. Počas leta sa jednému z nich vo Veči podarilo vyhodiť starý nábytok rovno pri kontajneroch. Občan zabudol na to, že k tomu slúžia zberné dvory, kam takýto materiál treba vyviezť. Nezodpovedného občana policajti pristihli a pokute sa nevyhol. Napriek tomu si príklad od zakladateľa tejto čiernej skládky zobral ďalší obyvateľ, ktorý čiernu skládku založil pred pár dňami neďaleko rieky Váh. Práve tam, kde sa ľudia radi prechádzajú a okolie by malo byť čisté a chránené.

S policajnou eskortou

Ako uviedla hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, tento odpad sa na mieste veľmi neohrial. „Po tom, čo ho tam vyviezol neznámy pôvodca, sa mestská polícia dala do pátrania. Ich snaha priniesla svoje ovocie – pôvodcu vypátrali v priebehu pár hodín. Okrem toho, že zaplatil pokutu v zmysle priestupkového konania, si svoj vyvezený odpad musel odstrániť sám. Pod dohľadom mestskej polície ho vyviezol na zberný dvor vo Veči – teda tam, kam takýto odpad patrí,“ skonštatovala Erika Kollerová.

Polopodzemné kontajnery

V Šali by onedlho mali umiestňovať polopodzemné kontajnery. Moderný spôsob zberu odpadu by mohol pomôcť ku krajšiemu a najmä čistejšiemu okoliu v uliciach a aj zamedzeniu čiernych skládok v meste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM