Zlatica Gregorová Samospráva

V Močenku zriadia Komunitné centrum: Budú pomáhať v sociálnej oblasti

Obec na jeho činnosť získala financie. Najprv však museli vyhovieť požiadavkám.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku zriadia Komunitné centrum: Budú pomáhať v sociálnej oblasti
Zdroj: TASR

Do Národného projektu Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni sa zapojilo aj Nízkoprahové denné centrum v Šali a od apríla už pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú. Centrá tohto typu pomáhajú ľuďom v núdzi, či tomu, kto sa ocitne v nepriaznivej životnej situácii. O dotáciu sa s projektom uchádzali aj v Močenku. Uspeli a od Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR získali podporu. Ako informuje obec, “celkový príspevok na činnosť Komunitného centra presiahne počas obdobia trvania zmluvy sumu viac ako 46 000 eur.“

V rámci tohto projektu musela obec splniť požadované kritériá. Podporu totiž dostanú iba mestá a obce s vhodnými podmienkami pre založenie Komunitného centra. Močenok ponúkol vhodné priestorové, materiálne aj právne zázemie.

Traja odborníci

K tomu, aby v zariadení mohli poskytovať odbornú pomoc, je potrebné aj kvalifikované personálne obsadenie. Podľa dostupných informácií obec získala stopercentnú podporu Európskeho sociálneho fondu a Štátneho rozpočtu na úhradu mzdy troch odborných pracovníkov až do júna 2019. Výplaty z nej tak pôjdu odbornému pracovníkovi, odbornému garantovi aj pracovníkovi miestneho centra. Obec okrem financií dostala i počítačové vybavenie.

Svoju činnosť začne Komunitné centrum v Močenku hneď po tom, ako sa uskutoční výberový proces na uvedených pracovníkov. Poradenstvo aj konkrétnu pomoc tak budúci klienti zariadenia nájdu v budove Kláštora na Školskej ulici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM