Zlatica Gregorová Rôzne

V Močenku vyrastie dedinské múzeum: Tešte sa na historické skvosty a prekvapenia

Hovorí sa, že svoju históriu by mal poznať každý človek. To, ako kedysi žili jeho predkovia, aj čo podnetné si od nich môžeme vziať do súčasnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku vyrastie dedinské múzeum: Tešte sa na historické skvosty a prekvapenia
44
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Dobové predmety kedysi bežne využívané, ako aj odevy a všetko potrebné pre život mnohí moderní ľudia odložili do ústrania. Mestské prostredie im ponúkalo iné možnosti a tak si viacerí mysleli, že nie je potrebné uchovávať pamiatky na doby minulé. Súčasnosť však opäť hlási návrat k pôvodnému, prírodnému spôsobu života a to je znamenie, že na svetlo sa opäť dostáva naša história.

Z roku 1831

Tradičné ľudové zvyky, kroje aj vybavenie domácností môžete vídať v múzeách a galériách a najmä v prírodných skanzenoch. Aj v Šali sa zachoval pôvodný dom z roku 1831. Dom ľudového bývania má sochovú konštrukciou krovu s trstinovou strechou a vypletané steny v obytnej časti. Nájdete tu pôvodné vybavenie obyvateľov rodiny Kunovej aj príjemné nádvorie so záhradou, kde sa často konajú rôzne výstavy a podujatia.

Využiť podobnú historickú pamiatku sa snažia aj v Močenku. Podľa informácií starostu Romana Urbánika, prezentovať život pôvodných Močenčanov má samospráva záujem už dlhšie. Až nedávno sa im podarilo objaviť objekt, ktorý bude na predstavenie zbierok najvhodnejší. Stojí na ul. Sv. Gorazda aj s 8 – árovým pozemkom na dobre prístupnom mieste.

Dobové predmety

Práve v ňom by chceli vybudovať Dom ľudových tradícií, ako dôkaz tu pôvodne žijúcich generácií. Podľa vyjadrení starostu Romana Urbánika by v dedinskom dome mali v budúcnosti návštevníci obdivovať zbierku pracovného náradia, nástrojov, dobového bývania, odievania a ďalšie zaujímavé artefakty.

Zmluvu podpísali

Ako informuje starosta Močenka na obecnom webe, „v prvej etape sme si dali urobiť znalecký posudok a na základe neho sme sa dohodli s majiteľom na kúpno-predajnej zmluve. Táto zmluva bola v predchádzajúcich dňoch podpísaná, bol daný návrh na vklad do katastra, takže obec Močenok by sa mala stať majiteľom pozemku a nehnuteľnosti na tomto pozemku.“

Po vybavení potrebných administratívnych záležitostí by sa práce na vybudovaní dedinského múzea mali dať do pohybu.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť zábery z podujatia v Dome ľudového bývania v Šali.

Foto: ilustračné

V ľudovom dome ukázali svadobný obrad: Prišli aj remeselníci, FOTO
44
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM