Zlatica Gregorová Samospráva

V Močenku sa tešia získanej dotácii: Zabezpečia ním mzdu opatrovateľkám

Každá samospráva v našom okrese sa snaží vychádzať svojim občanom v ústrety. Obyvateľom v dôchodkom veku poskytujú potrebnú pomoc.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku sa tešia získanej dotácii: Zabezpečia ním mzdu opatrovateľkám
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Starším ľuďom bývajúcim osamote aj tým chorľavejším, pomáha formou opatrovateľskej služby. Existujú aj sociálne zariadenia, denné stacionáre, kde sa títo občania stretávajú a sú v opatere vyškoleného zdravotníckeho personálu. V inom prípade dediny aj mestá disponujú pracovníčkami, ktoré chodia za klientmi do domácností a pomáhajú im s dennými potrebami.

Najviac 500-tisíc eur

V Močenku sa vlani zapojili do Operačného programu Ľudské zdroje s investičnou prioritou „Zlepšenie prístupu k cenovo prístupným, trvalo udržateľným a kvalitným službám vrátane zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb všeobecného záujmu". „Cieľom programu je prechod z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť,“ uviedla Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR). Minimálna výška finančného príspevku v každej ŽoNFP je 5 000 eur a jeho maximálna výška je 500 000 eur.  

Využili výzvu

Starosta Močenku Roman Urbánik informuje na obecnej stránke, že v dedine využili Výzvu MPSVR SR na podporu opatrovateľských služieb. Vďaka úspešnému projektu získala obec financie na skvalitnenie uvedených služieb v obci.

Uhradia mzdy

Podľa starostových slov tak vďaka šikovnému projektu budú uhrádzať mzdy ôsmich opatrovateliek v období 26 mesiacov. Získaný Nenávratný príspevok je vo výške 118 000 eur. Aj potom však bude o ich platy postarané. V Močenku si tak výrazne pomohli vďaka aktivite a úspešnému zámeru, ktorý bol vyhodnotený pozitívne.

Pozrite si fotografie, ako sa Močenčanom vlani podarilo vybudovať novú tržnicu.

Foto: ilustračné

FOTO, V Močenku postavili modernú tržnicu: Zaujímavá je aj zelená strecha budovy
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM