Zlatica Gregorová Samospráva

V mestách vysievajú lúčne kvety: Zavedú tento trend aj v Šali?

Zaujímavou novinkou vo výsadbe je vytvorenie lúčneho koberca. Ten môže nahradiť klasickú trávnatú plochu.

Ilustračný obrázok k článku V mestách vysievajú lúčne kvety: Zavedú tento trend aj v Šali?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nebolo to tak dávno, čo sme na viacerých miestach mali lúky posiate kvetmi, na ktorých sa dalo v pohode posedieť a poklebetiť. Pre deti tieto pestré prírodné miesta ponúkali možnosť spoznať množstvo lúčnych aj liečivých bylín.

Do mesta

Mnoho ľudí takéto miesta v dnešnej dobe vyhľadáva. Vyťažení a vystresovaní čoraz viac hľadáme pokoj v lone prírody. Kto nemá vlastnú záhradu a v nej paletu kvetov, môže vybehnúť do okolia, kde najmä pri jazerách či riekach nájde voňavé kvety. Čoraz viac samospráv sa zaoberá otázkou výsadby lúčnych kvetov priamo v centre mesta. V súvislosti s globálnym otepľovaním a čoraz teplejšími letami sa žiada vytvárať viac zelených plôch, ktoré pomôžu osviežiť vzduch a celkovo prispejú k lepšej klíme v meste.

Klimatická stratégia

O tejto téme rokovali aj šalianski poslanci. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanec Róbert Andráši opýtal na to, či mesto chystá dokument ohľadom klimatickej stratégie mesta. Ako informuje sala.sk, pracovníčka Referátu životného prostredia MsÚ Šaľa Gabriela Braníková uviedla, že dokument sa pripravuje. Mesto podľa referentky rokuje s Ministerstvom životného prostredia SR a v rámci klimatickej stratégie má napríklad už aj budova radnice zelenú strechu. Podobné plány má radnica i s lesoparkom.

Lúčne plochy v meste sú, podľa dostupných informácií, na dlhšie rokovania. Občania sú totiž zvyknutí na to, že mesto pravidelne zarastené parky kosí a prispieva k úhľadnosti okolia. Okrem toho sa tak vraj zamedzí väčším výskytom kliešťov a iného nežiaduceho hmyzu , ktorý ohrozuje ľudí aj zvieratá. Sťažnosti však prichádzajú i po tom, čo dá mesto trávu pokosiť. Jednoznačný súhlas či nesúhlas sa nedá predpokladať.

Budú rokovať

V súčasnosti už dostať kúpiť špeciálne lúčne zmesi, ktoré sa dajú rovno vysiať. Ich výsadba by však bola o niečo finančne náročnejšia v porovnaní s trávnikom. Podľa rokovania poslancov je zrejmé, že sa tejto téme budú ešte venovať.

V galérii si môžete pozrieť nedávne čistenie fontány pri Mestskom úrade v Šali.

Foto: ilustračné

Fontánu pri radnici vyčistili: Vodou sa schladíte, ale neuhasíte smäd, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM