Zlatica Gregorová Rôzne

V Komunitnom centre v Močenku pomáhajú v sociálnej oblasti: Pracovníčky sú aj mediátorkami

V obci sa zapojili do Národného projektu Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie. O pár týždňov oslávia výročie.

Ilustračný obrázok k článku V Komunitnom centre v Močenku pomáhajú v sociálnej oblasti: Pracovníčky sú aj mediátorkami
Foto: Zlatica Gregorová

Na to, aby v Močenku mohli zriadiť Komunitné centrum, museli spĺňať isté požiadavky. S projektom uspeli a od Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR získali podporu viac ako 46 000 eur.

Aj mediátorky

Vybrali objekt, ktorý má vhodné priestory na poskytovanie sociálnej činnosti, ktorý sídli neďaleko močenského kostola. K dispozícii majú dve miestnosti, kde vykonávajú výchovné, vzdelávacie, skupinové aj komunitné aktivity. S tým súvisí aj kvalifikovaný personál. Ten tvorí odborná garantka Gabriela Lenčéšová, odborná pracovníčka Jana Hanáková a pracovníčka Renáta Straňáková. Každému, kto ich navštívi, pomôžu aj v sociálnej oblasti, ak sa ocitol v ťažkej životnej situácii. Sú aj akýmisi mediátorkami medzi klientmi, rodinou alebo úradmi. Tak, ako viaceré inštitúcie i oni bilancujú uplynulý rok 2018 a plánujú ten nový.

Rozhovor

O pár týždňov budú zamestnanci aj klienti oslavovať prvé výročie vzniku zariadenia. Opýtali sme sa pracovníčok Komunitného centra na ich aktivity a plány.

Koľko klientov využíva Vaše služby a aké služby poskytujete?

„V súčasnosti máme 205 klientov. Poskytujeme základné poradenstvo, špecializované poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, sociálnu rehabilitáciu a preventívne aktivity.“

Čo okrem toho môžu záujemcovia očakávať vo vašom zariadení?

„Klienti sa zúčastňujú aj záujmovej činnosti, prípravy na školskú dochádzku a taktiež sa venujeme nizkoprahovej činnosti. Asi najväčší záujem o poradenstvo a písanie rôznych žiadostí. Deti zaujímajú športové aktivity aj spoločenské hry. Veľmi radi si modelujú z cesta a vyrábajú rôzne ozdoby. Obľúbenou činnosťou je pečenie pagáčov."

Čo máte v pláne v tomto roku?

„V tomto roku chceme pokračovať v overených aktivitách a ponúknuť nové aktivity klientom – deťom aj dospelým ručné práce, šitie na stroji, počítačové kurzy, výlety.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM