Zlatica Gregorová Samospráva

V Hornej Kráľovej rozhodovali poslanci: Emócie priniesol návrh na kúpu traktora

Koncom minulého roka obec zakúpila nakladač do Zberného dvora. Teraz by tu potrebovali ďalší stroj.

Ilustračný obrázok k článku V Hornej Kráľovej rozhodovali poslanci: Emócie priniesol návrh na kúpu traktora
Zdroj: TASR

Práve traktor bol totiž témou prvého tohtoročného rokovania poslancov Obecného zastupiteľstva v neďalekej dedine. Polovička poslancov s kúpou stroja súhlasila, druhá však nie.

Nepotrebujú ho

S návrhom kúpiť nový traktor na obecné účely, prišiel ešte koncom minulého roka miestny poslanec Michal Lencsés. Podľa zverejnených informácií, starosta obce Emil Rábek kúpu nového traktora John Deere 5090M za 49 549,20 eur s DPH nepovažoval za potrebnú. Ako starosta Hornej Kráľovej dodal: „Nechce obec zaťažovať úvermi, teraz je pre neho prvoradé dokončiť rekonštrukciu škôlky – 2 nové triedy, zrekonštruovať kultúrny dom a vybudovať požiarne schodisko v základnej škole.“

Dajú aj viac

Poslanci v Hornej Kráľovej rozmýšľali o tom, že ak obec predá svoje stroje – HON DETVAN a traktor ZETOR, ktoré momentálne vlastní, bude môcť kúpiť novučičký traktor. Starosta Emil Rábek na rokovaní informoval, že odkúpiť ich obecné stroje chcú aj iní záujemcovia a za podstatne vyššie ceny. Zatiaľ čo za HON jedni núkajú tritisíc eur, ďalší by ho od obce kúpili za päťtisícku. V prípade obecného traktora majú záujemcov s dvetisípäťsto eurovou ponukou, ale iní by ho zakúpili aj za štyri a pol tisíca eur.

Aj auto

Ako uvádza zápisnica z rokovania, po rozprúdení debaty okolo tohto rokovacieho bodu padol ďalší návrh. Aby si obec zaobstarala nielen nový traktor ale aj nové auto. Ani tento nápad sa však u starostu nestretol s pochopením. Hornokráľovský starosta Emil Rábek počas rokovania poslancov uviedol, že ich súčasný traktor, ktorý obec využíva, "je schopný zvládnuť všetku prácu a v prípade, že sa obecný traktor pokazí, náklady na opravu budú nižšie ako kúpa nového traktora. Celková výška splátok na nový traktor by bola cca 7200 eur za rok (600 eur mesačne ).“

Návrh neprešiel

Na konci zasadnutia Obecného zastupiteľstva sa hlasovalo. Zo siedmych prítomných poslancov za kúpu nového traktora boli traja, proti kúpe boli taktiež traja poslanci, zdržal sa jeden. Návrh teda neprešiel a kúpa nového traktora nebola schválená.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM