Zlatica Gregorová Správy

V Hájskom si uctili obete vojny: Minister Gajdoš odhalil pamätnú tabuľu

Budovu kultúrneho domu zdobí nová pamätná tabuľa. Je venovaná padlým vojakom v prvej svetovej vojne a odhalil ju minister obrany SR Peter Gajdoš.

Ilustračný obrázok k článku V Hájskom si uctili obete vojny: Minister Gajdoš odhalil pamätnú tabuľu
Foto: Zlatica Gregorová

Udalosť sa konala v rámci pietnej spomienky na 100. výročie skončenia sa prvého svetového vojnového konfliktu. Na tabuli sú uvedené mená 49 obyvateľov obce, ktorí v rokoch 1914 až 1918 zahynuli v prvej svetovej vojne. Odhalená bola 7. novembra 2018 v Hájskom.

Bude aj pamätník?

„Ten menoslov ešte nie je úplný, možno sa nám časom ešte podarí dohľadať ďalších padlých. Počas tých vojnových rokov zahynulo veľa obyvateľov obce a zaslúžia si, aby sme si ich pamiatku uctili. Momentálne bude tabuľa na kultúrnom dome, ale nie je vylúčené, že časom v Hájskom vznikne aj pamätník. Tí ľudia si predsa zaslúžia našu úctu, pretože zomreli pre našu slobodu a preto, aby Slovensko mohlo existovať, pretože ako súčasť Československa sme sa stali suverénnym národom, ktorý už mohol pestovať svoj vlastný jazyk, vlastnú kultúru, vlastné školy,“ uviedol starosta Hájskeho Jozef Matušica.

Podľa ministra obrany je dôležité, aby si ľudstvo vždy pamätalo, že mier a sloboda nie sú garantované nikým a ničím ani v dnešnej dobe.

Odvaha a statočnosť

Som rád, že táto pamätná tabuľa bude navždy pripomínať odvahu a statočnosť miestnych vojakov, ktorí vo veľkej vojne statočne bojovali za mier a slobodu,“ skonštatoval Gajdoš.

Odkaz

Minister Peter Gajdoš zároveň zdôraznil, že utrpenie a hrôzy, ktoré so sebou obe svetové vojny priniesli, nesú v sebe odkaz aj pre dnešnú generáciu a utvrdzujú ľudí v tom, že mier a sloboda sú najvyššími hodnotami a nesmú byť už nikdy spochybnené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM