Zlatica Gregorová Kultúra

V domčeku oslávili Noc múzeí: S originálnou výstavou a strašidlami, FOTO

Sviatok múzeí a galérií sa každoročne oslavuje presne 18. mája. V tento deň ukazujú svoje pracoviská verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku V domčeku oslávili Noc múzeí: S originálnou výstavou a strašidlami, FOTO
50
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Okrem toho, že sa návštevníci dostanú do priestorov bežne nedostupných, pripravené pre nich sú aj rôzne spestrenia.

Ľudový dom

V Šali sa môžeme popýšiť historickou pamiatkou Domom ľudového bývania, ktorého vznik sa datuje od roku 1831. Kedysi tu žila rodina Kunová a dnes si môžete pozrieť ich sídlo. Interiér je prispôsobený tak, aby ste mali predstavu, ako to v ňom kedysi vyzeralo. Objekt je pobočkou Ponitrianskeho múzea a mobiliár v ňom je od Galantského múzea.

Nočná návšteva

Uplynulý víkend teda patril veľkej oslave. Lektora domčeka Veronika Resöová pripravila v sobotu 18. mája 2019 viacero atrakcií, ktorými si návštevníci mohli spestriť deň. Vo vnútri domčeka boli rozmiestnené strašidlá a úlohou prichádzajúcich bolo nájsť ich všetky do jedného. Boli v každej z miestností a netrpezlivo čakali na svoju príležitosť jemne postrašiť. Ideálne bolo prísť za tmy, vtedy je v dome neopakovateľná atmosféra, ktorú dotvárajú svietiace lampáše, využívané najmä v minulosti.

Ako nám prezradila lektorka Veronika Resöová, bolo sa na čo tešiť: „V domčeku sme mali výstavu dedinských strašidiel, ktoré bývali okolo domu. Mali sme tu napríklad vodníka, ktorý strašil pri studni. V prednej izbe pri peci sedel dedo, ktorý tam má miesto pre staviteľa domu. Ďalej ste mohli vidieť pri vodovej lavičke rybu a za pecou striehol ohnivý kohút, na ktorého si treba dať pozor, pretože znamená nebezpečenstvo oh­ňa.“

Kultúrny program

Zadnú izbu obsadila Kikimora, strašidlo, ktorá robí presne naopak, toho čo si želáme. Napríklad, ak si dievčatá želajú byť krásne, ona im pričaruje hrb na chrbát. Podľa slov lektorky ste v komore mohli zbadať aj spiaceho škriatka domového i čerta a hadieho kráľa. Na nádvorí domčeka mohli návštevníci vyskúšať tkanie kobercov na ráme a na brde. Pripravený bol aj hudobný program, ktorý vyplnil učiteľ zo Základnej umeleckej školy v Šali Martin Krajmer.

Výšivky z Gemera

Návštevníci mohli vidieť aj zbierku Zoltána Miku, ktorý poskytol výtvory jeho mamy z Gemera. Ručne vyšívané obrusy majú pestré farby a rôzne vzory. „Pani Mikóová má vyšívané obrúsky a tiež aj háčkované obrúsky, pri ktorých použila plnú výšivku a Tenerifu. Vidieť možno aj prestierania a obliečky na vankúše,“ priblížila lektorka Veronika. Výstavu si môžete pozrieť do 30. mája 2019.

V domčeku oslávili Deň múzeí: S výstavou a dedinskými strašidlami, FOTO
50
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM