Zlatica Gregorová Samospráva

V Dlhej nad Váhom zabojujú s dažďovou vodou: Poslanci schválili projekt

Obec, susediaca s mestskou časťou Šale – Večou, chce podporiť ochranu pred veľkými dažďami. Miestna samospráva už odsúhlasila projekt aj objem financií z vlastného rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku V Dlhej nad Váhom zabojujú s dažďovou vodou: Poslanci schválili projekt
Foto: Zlatica Gregorová

Letné búrky aj jesenné dažde bývajú v posledných rokoch čoraz nebezpečnejšie. Klasické kanály množstvo vody nestíhajú pozberať, a tak sa vylieva na cesty. Životodarná voda sa v momente stáva nebezpečným nepriateľom, ktorá berie všetko čo jej stojí v ceste.

Proti vode

V Dlhej nad Váhom už pred rokom uvažovali, že vypracujú projekt, ktorý zohľadní všetky potreby obyvateľov, aby sa predchádzalo vodným katastrofám. Poslanci obecného zastupiteľstva v lete 2018 návrh projektu Vybudovanie systému na zadržiavanie a vsakovanie dažďových vôd v obci Dlhá nad Váhom v obci prijali pozitívne.

Koncom júla 2018 sa poslanci zišli, aby sa po čase opäť zaoberali touto témou. Ako sa počas rokovania vyjadril starosta Pavol Tóth, obec by sa mohla uchádzať o finančnú dotáciu, ktorá by čiastočne projekt finančne pokryla.

Kritické miesta

Podľa informácií z rokovania „dala obec vypracovať projekt, ktorého cieľom  je odvedenie dažďových vôd z kritických miest obce, kde dochádza k častej akumulácii dažďových vôd na verejných komunikáciách a verejných priestranstvách po extrémnych dažďoch. Obyvateľom, ktorí žijú v tejto časti obce dažde spôsobujú značné problémy.“

Spolufinancovanie

Okrem toho sa miestni poslanci vyjadrili a po vypočutí názorov aj schválili výšku – povinného 5% -ného spolufinancovania pri žiadosti o dotáciu. Z rozpočtu obce tak do realizácie projektu poputuje suma 8 393, 50 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM