Zlatica Gregorová Samospráva

V blízkej dedine sa výziev neboja: V Močenku opravia cesty, pribudne i chodník

Obdobie od jesene do konca roka je vhodným na opravy a rekonštrukcie. Najmä tie, ktoré sa týkajú exteriéru.

Ilustračný obrázok k článku V blízkej dedine sa výziev neboja: V Močenku opravia cesty,  pribudne i chodník
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Do ulíc vyrážajú stavebné mechanizmy a reparujú, čo sa poškodilo či zanedbalo. Práce musia stihnúť do zimnej uzávierky, po nej možno pokračovať až na jar.

Rokovanie

Šalianske cesty a chodníky už dávajú do laty. Okrem mesta sa do prác chystajú pustiť aj v Močenku. O rekonštrukcii cesty a výstavbe chodníka rokovali miestni poslanci na nedávnom zastupiteľstve. O návrhu na uznesenie informoval prítomných starosta Roman Urbánik. Bolo potrebné schváliť podanie a taktiež aj spolufinancovanie projektu.

Podajú žiadosť

V obci rozhodli, že opravia cestu Kokava a pribudne aj nový, približne 400-metrový chodník. Ako uvádza obecný web, nikto zo strany poslancov nemal námietky a tak návrh prešiel. V prvom rade musia teraz kompetentní podať žiadosť o Nenávratný finančný príspevok pre zámer ,,Podpora dobudovania základnej technickej infraštruktúry – Rekonštrukcia cesty ul. Kakava a Výstavba chodníka ul. Balajka“.

Podľa informácií Ministerstva vnútra SR je prioritou tejto výzvy podpora technickej vybavenosti v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Výzva je súčasťou Operačného programu Ľudské zdroje. Finančné prostriedky poskytne Európsky fond regionálneho rozvoja vo výške 85%. Ďalších 10% pôjde zo štátneho rozpočtu a 5% zaplatí žiadateľ o NFP, teda obec Močenok.

Oprava aj novinka

„Rekonštrukcia pozemných komunikácií (cesty, chodníky, mostné objekty) je oprávnená iba v prípade, ak je predmetom projektu aj výstavba nových pozemných komunikácií (cesty, chodníky, mostné objekty). Predmet projektu musí bezprostredne spadať do rozsahu úkonov súvisiacich so správou obce a jej majetku, tzn. do samosprávnej pôsobnosti podľa platných právnych predpisov," uvádza sa vo výzve.

Schválené

Močenskí poslanci schválili podanie žiadosti o NFP vo výške 204 258,30 eur a odsúhlasili zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie v sume 10 750,44 eur. Celková výška oprávnených výdavkov na projekt je 215 008,74 eur.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť zábery z jesenných prác v Šali.

Foto: ilustračné

Šaľa začala s jesennými prácami: Radnica skrášľuje zeleň aj chodníky, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM