Zlatica Gregorová Rôzne

Útulok pracuje v krízovom režime: Takto si vyzdvihnete svojho vysnívaného psíka

Mimoriadna situácia zasiahla každého z nás. Zmeny sa však dotýkajú aj ďalších živých bytostí-zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Útulok pracuje v krízovom režime: Takto si vyzdvihnete svojho vysnívaného psíka
5
Galéria
Zdroj: OZ Zatúlané psíky Šaľa

V Šali svoju činnosť vykonáva už mnoho rokov OZ Zatúlané psíky. Aj pracovníci tohto zariadenia sa musia obracať a čeliť okliešteným podmienkam. Denne sa starajú o psíkov, ktorí zostali opustení na ulici, alebo sa ich majitelia vzdali z rôznych dôvodov. Aby mali všetko, čo potrebujú, pracovníci útulku im poskytujú nielen stravu, ale aj vhodné bývanie. Zaujímalo nás, čo presne ich v tejto kríze trápi.

Ošetrovanie

Mnoho chlpáčov trpí akútnymi zdravotnými problémami, ktoré treba riešiť. Ďalšie sú zase chronické a aj tie musí mať pod dohľadom veterinár. Všetko však niečo stojí. V prípade zdravotnej starostlivosti sa sumy šplhajú do stoviek eur.

V druhej polovici marca 2020, teda presne od začiatku karanténnych opatrení v Slovenskej republike, mali v útulku 86 nových prírastkov. Aj preto potrebujú vašu pomoc. „Vo februári sme za veterinu platili 4 500 eur (vrátane zbierkovej pre Zinu); platy a odvody, stovky eur sú za benzín, operátora, splátku za auto. Po 5 rokoch splácame zakúpenú nehnuteľnosť a takisto sme za takmer 330 eur zakúpili menič do fotovoltaiky + 4 000 eur,“ informujú šalianski útulkáči na sociálnej sieti.

Opatrenia

Majú aj v šalianskom útulku zavedené sprísnené opatrenia? "V tejto krízovej situácii máme aj my v útulku prísne opatrenia. Máme zakázané návštevy a preberanie psíkov má svoje obmedzenia. Záujemca by mal už vopred vedieť, podľa inzercie alebo obrázku, ktorého psíka chce dočasne umiestniť vo svojej starostlivosti alebo si ho natrvalo vziať domov,“ priblížila nám Gitka Hanová z OZ Zatúlané psíky Šaľa.

Samozrejme, útulok môžete kontaktovať telefonicky alebo sms, aby ste sa dohodli na prevzatí psíka. „S rúškom a v rukaviciach ho privedieme na vodítku na určené miesto v dohľade a priviažeme. Hneď potom si ho budúci opatrovník môže vziať so sebou,“ dodáva Gitka Hanová.

Natrvalo

Iba starostlivosť o zdravého psa útulok vyjde približne na 150 eur. Chorý psík potrebuje aj ošetrenia, čo sú náklady navyše, ktoré musia uhradiť. Čo robiť, ak chcete pomôcť šalianskemu útulku?

Môžete tak urobiť jednorazovým príspevkom alebo aj trvalým príkazom, ktorým podporíte útulok na dlhšiu dobu a v sume, akú sami nastavíte. „Jednoducho povedané, hľadáme viacej podporovateľov /sponzorov, ktorí by nám vedeli raz za mesiac pomôcť symbolickou čiastkou (1, 2, 3 eurá)“, informujú útulkáči.

Chceli by ste pomôcť šalianskemu útulku? Všetky potrebné bankové údaje nájdete na stránke združenia.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite chlpáčov, ktorí čakajú na nový domov.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Šalianski chlpáči sú tu: Neváhajte a príďte si pre nového kamaráta, FOTO
5
Galéria
Zdroj: OZ Zatúlané psíky Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM