Peter Štrbo Rôzne

Týždeň modrého gombíka: Šaľanom zbierky nevoňajú...

Už po ôsmy raz sa mohli Slováci zapojiť do verejnej zbierky UNICEF. Týždeň modrého gombíka sa od 14. do 20. mája konal aj v Šali. Dobrovoľníčky zo ZŠ Ľ. Štúra však prekvapil vlažný záujem Šaľanov o podporu afrických detí. Obyvatelia mesta strácajú dô

Týždeň modrého gombíka pomôže deťom v Zimbabwe, aby sa mohli bezpečne napiť. Výťažok zbierky sa použije na hĺbenie studní a zabezpečovanie dodávky pitnej vody v oblastiach, kde nie sú povrchové vody vhodné na pitie. Podľa Anny Beňovej z UNICEF Slovensko sa do zbierky zapojilo viac ako 3000 dobrovoľníkov a takmer stovka slovenských miest a obcí. „Predpokladáme, že výťažok zbierky bude približne rovnaký ako po minulé roky,“ uviedla Anna Beňová s tým, že minulý rok sa na iný účel podarilo vyzbierať približne 96.000 eur (suma bez SMS správ).

Dve tretiny vodných zdrojov v Zimbabwe sa nachádzajú na povrchu vo forme riek a jazier, ľudia sa o ne delia so zvieratami. Keďže až 28 percent obyvateľov vidieka inú vodu nemá, používa ju na varenie aj pitie. Voda, ktorá nie je zdravotne bezpečná, spôsobuje deťom rôzne ochorenia. „Zimbabwe je krajina, ktorá patrí medzi najmladšie na svete, pretože priemerný vek dožitia je len okolo 30 rokov a až 12 percent detí zomrie skôr, ako sa dožije piateho veku života na črevnú dyzentériu. Je to priamo ochorenie, ktoré súvisí s kontaminovanou vodou,“ vysvetlila Beňová s tým, že každý rok sa v tejto africkej krajine nedožije piatych narodenín až 29.000 detí.

[color=#cc0000]­[size=14]Dobro­voľníčky mali v Šali ťažkú pozíciu[/size][/co­lor]

Tohtoročnú zbierku ste mohli podporiť príspevkom do pokladničky v uliciach nášho mesta alebo zaslaním prázdnej SMS na číslo 844. V Šali sa občanom prihovárali aj dobrovoľníčky zo ZŠ Ľ.Štúra Veronika a Viktória, ktoré to mali naozaj ťažké. „Ľudia boli často odmeraní, pozerali sa do zeme, alebo sa venovali svojmu telefónu,“ //povedala Veronika. Prejavilo sa aj na počte predaných gombíkov. //„V porovnaní s minulým rokom sa to určite zhoršilo. To, čo predali baby minulý rok za dva dni, nám sa podarilo za celý týždeň,“ doplnila.

Šaľania sa podľa nich často sťažovali na zlú finančnú situáciu, alebo prejavovali nedôveru voči zbierkam, ktorých je tu možno až priveľa, ak vezmeme do úvahy aj množiace sa „súkromné iniciatívy“ a neoverené zbierky v uliciach nášho mesta. „Veľa ľudí povie, že už prispeli na onkológiu a stále na niečo dokola prispievajú. Ľudia sa stále sťažujú, že od nich ktosi pýta peniaze,“ povedala druhá z dobrovoľníčok Viktória. Šikovným žiačkam ZŠ Ľ. Štúra sa podarilo predať okolo 200 gombíkov, čo je každopádne výborný výkon. Za 2 eurá dokáže UNICEF zabezpečiť pitnú vodu pre jedno dieťa na 100 dní. Týždeň modrého gombíka možno podporiť i zaslaním ľubovoľnej sumy na účet zbierky 2021 9886/6500, variabilný symbol 0312.

[size=14][color=#cc0000]­Vo videu celý rozhovor s dobrovoľníčkami Veronikou a Viktóriou.[/co­lor][/size]

sala24.sk/Tasr

Týždeň modrého gombíka: Šaľanom zbierky nevoňajú...
1
Galéria
tyzden_modreho_gombika
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM