Zlatica Gregorová Správy Samospráva

Trnovecká kúria sa už opravuje: Poslanci schválili zmeny projektu

V lete tohto roka sme vás informovali o tom, že v obci Trnovec nad Váhom idú zrekonštruovať historickú budovu. Staršiu stavbu by chceli využívať.

Ilustračný obrázok k článku Trnovecká kúria sa už opravuje: Poslanci schválili zmeny projektu
Zdroj: TASR

V plánoch obce stojí, že kúriu chcú po oprave využívať na rôzne spoločenské udalosti, z ktorých budú mať úžitok domáci občania a zároveň poteší oko návštevníka.

Kluby aj múzeum

V staršej budove by obec chcela využívať prízemie, podkrovie aj jej nádvorie. Prízemie má slúžiť ako sobášna sieň, kluby, zasadačka aj múzeum. Svoje využitie by tu mala nájsť aj obecná knižnica. Na októbrovom rokovaní Obecného zastupiteľstva v Trnovci nad Váhom sa poslanci zaoberali aj uvedeným projektom. Pracovné stretnutie bolo zvolané i preto, aby si miestni poslanci vypočuli návrhy projektantov stavebných úprav trnoveckej kúrie. Tí mali niekoľko požiadaviek, akým smerom by sa rekonštrukcia kúrie mohla uberať.

Historická ľadovňa

Súčasťou objektu je totiž aj historická ľadovňa, akých sa nezachovalo veľa. Tie bývali vybudované aj na hradoch a zámkoch, ako sklad ľadu a potravín, ktoré potrebovali predkovia poriadne schladiť. Boli to hlboké jamy, alebo objekty samostatne stojace v exteriéri. Poslanci sa dozvedeli, že na „nádvorí kúrie je zachovaný objekt podzemnej pivnice. Situácia bola konzultovaná s odborníkmi, ktorí ich upozornili na to, že ide o ľadovňu s tým, že ich je aktuálne len veľmi málo zachovaných. Z tohto dôvodu navrhli ľadovňu zachovať, rekonštruovať a pridať altánok,“ informuje rokovacia zápisnica.

Vysadia nádvorie

Projektanti na pracovnom stretnutí informovali aj o tom, ako by malo vyzerať oplotenie fary, nádvorie a podkrovie. Spoločne skonštatovali, že v podkroví bude k dispozícii päť izieb, ako pôvodne a do krovu nebudú príliš zasahovať. V otázke zelene a budúcej výsadby architekti plánujú nádvorie zazelenať, nechať zakvitnúť kvetinami a vybudovať tu štýlové chodníky. Podľa našich informácií práve rekonštruujú strechu historickej budovy. Po nej by mali pokračovať naplánované stavebné práce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM