Aktualizované Veronika Zeiselová Šport

Thajský box: Šaľania sa bijú za naše meno po celom svete!

Začínali s jedným vrecom v pivnici, teraz majú krásny nový Olymp gym. Šaliansky box, to nie je iba búchanie do vriec, ale aj kopa driny okolo gymu. Prečítajte si, čo thai boxerov čaká najbližšie!

Ilustračný obrázok k článku Thajský box: Šaľania sa bijú za naše meno po celom svete!
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Nový Olymp gym je otvorený od začiatku tohto roka. Ako tréneri v ňom pôsobia Paľo Kuruc a Marek Bako, ktorí sú zároveň aj zakladateľmi gymu. Klasický box chodí trénovať Roman Pákozdy. „Prvý raz som thajský box vyskúšal s kamošom Marekom Belkom ešte v roku 2007. Chytilo ma to a preto som muay thai priniesol do Šale,“ hovorí o prvom kontakte s thajským boxom spoluzakladateľ gymu Paľo Kuruc. „Prvý pôvodný gym bol v Šali v Olympii – štýl pivnica, kde som začal s jedným vrecom a kamošom. Len tak sme si búchali. Namiesto podlahy sme mali koberce. Postupom času pribúdali vrecia, lapy, kompletná výbava a taktiež ľudia,“ spomína na začiatky Paľo Kuruc (26). „Tú pivnicu sme rozbiehali s Andrejom Foltínom. Vďačím mu za veľa, pretože sa veľkou mierou podieľa na tom, že gym existuje. Nebyť prvého gymu, nebol by žiadny,“ rozhovoril sa Paľo. Po troch rokoch takéhoto fungovania sa rozhodli s Marekom Bakom (31) otvoriť poriadny gym, ktorý nájdeme dnes vo Veči v budove COV.

Nový gym, nové začiatky

Na muay thai je trénerom Paľo Kuruc, ktorému s tréningmi pomáha Marek Bako. Ten učí hlavne ruky, keďže je boxer. Na čistý box (utorky a štvrtky) chodí trénovať Roman Pákozdy. „Pravidelne k nám chodia chalani ako Tomáš Drábik, ktorého bude možné vidieť o mesiac na majstrovstvách sveta W5 v Bratislave. Taktiež Igor Daniš, ktorý skončil ako majster sveta 2011 v Bangkoku a v 2013 majster sveta v Hongkongu. Bol tu aj Lukáš Rus, majster euroligy a taktiež majster Slovenska v K1. Najznámejšie a svetovo uznávané meno je Vladimír Konsky, ktorého sú aj teraz plné noviny,“ hovorí o prestížnych trénerských návštevách Paľo.

Neustále sa zlepšujú

Ani tréneri nemôžu svoju prípravu zanedbávať, preto často cestujú. Paľo sa pravidelne zlepšuje na tréningoch pod vedením Lukáša Rusa v Hlohovci, ale občas vycestuje aj do zahraničia. „Naposledy sme boli v Novom Sade v Srbsku. S trénerom Bogdanom Stojčićom sa poznám už dlhšie a spolupráca s ním je super. Je to jeden z najlepších trénerov, akých som kedy mal. Boli sme v Srbsku na 5 dní, trénovali sme dva razy denne. Ja som sa tam bol učiť nové techniky ako tréner, no zároveň si zamakať s chalanmi. So mnou bol aj Marek Bako, s ktorým vlastníme gym a náš najväčší talent Richard Javor. Oboch ich teraz v sobotu čaká zápas,“ porozprával nám o pobyte v Srbsku tréner Paľo Kuruc.

Zápasy a zápasy…

V gyme neustále prijímajú nových členov. „Sme otvorení všetkým vekovým kategóriám, mužom i ženám. Všetkým, ktorí chcú vypracovať postavu, zlepšiť kondičku, spoznať nových ľudí, naučiť sa niečo nové a v neposlednom rade aj zápasiť. Ale taký, čo chce zápasiť je jeden z 50,“ posťažoval si Paľo. Už túto sobotu však čakajú na troch thai boxerov – Richard Javor (21), Jaroslav Koláček (22), Marek Bako (31), zápasy v Novom Meste nad Váhom. Ďalší zápas má Richard Javor 1.11.2014 v Srbsku, kde na neho čaká perfektný srbský súper – Strahinja Peranović, Warrior Veternik. „Ďalšie zápasy máme naplánované na prvú polovicu novembra pre Mariána Kormana a Vlada Štefanoviča,“ uzatvára Paľo.

Thajský box v Šali
8
Galéria
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM