Peter Štrbo Rôzne

Testovanie deviatakov prebehlo bez komplikácií

Testovanie deviatakov z matematiky, slovenčiny a jazykov národnostných menšín sa uskutočnilo dnes podľa organizačných pokynov a stanoveného harmonogramu. Nevznikla žiadna mimoriadna udalosť, ktorá by narušila jeho objektívny priebeh. TASR to potvrdil

Ministerstvo pod vedením Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) pri testovaní posilnil právomoci externého dozoru, ktorý dohliadal na testovanie počas celého dňa. „Externý dozor bol prítomný v každej učebni, kde žiaci písali testy. Funkciou externého dozoru boli poverení učitelia iných základných alebo stredných škôl, zamestnanci krajských školských úradov a Štátnej školskej inšpekcie,“ uviedli z ministerstva. Na testovaní sa dnes zúčastnilo takmer 46.000 žiakov, okrem školákov s mentálnym postihnutím. Žiakov preskúšali v 1451 základných školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským.

Školáci písali test z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, slovenského jazyka a slovenskej literatúry, maďarského jazyka a literatúry a ukrajinského jazyka a literatúry. Testy možno nájsť na webovej stránke Národného ústavu certifikovaných meraní, ktorý ich zabezpečoval.

Školy sa o výsledkoch dozvedia 28. marca. Žiakov, ktorí sa na testovaní v hlavnom termíne z objektívnych dôvodov, najmä zo zdravotných, nezúčastnia, otestujú v náhradnom termíne 29. marca.

Výsledky Testovania 9 poslúžia učiteľom a riaditeľom škôl ako spätná väzba, zároveň môžu byť jedným z kritérií pre prijatie žiakov na strednú školu. Deviatakov testujú z vyučovacieho jazyka a matematiky od roku 2003.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM