Zlatica Gregorová Samospráva

Tešedíkovčania chceli komunitnú záhradu: Potrebný grant však nezískali

Šalianske samosprávy aj počas roka 2019 hľadali financie na realizáciu plánov. I cez granty mohli dediny či mesto zveľadiť.

Ilustračný obrázok k článku Tešedíkovčania chceli komunitnú záhradu: Potrebný grant však nezískali
Zdroj: TASR

Na to, aby sa plány premenili na skutočnosť, pomáhajú rôzne vládne programy či výzvy, do ktorých sa možno zapojiť. Zaujímavé projekty sa dajú zrealizovať aj pomocou grantov.

Čarovná piecka

V Tešedíkove si ešte vlani zaumienili, že vyskúšajú šťastie a zapojili sa do nadačného grantu. Ich cieľom bolo vytvoriť komunitnú záhradu priamo v dedine s projektom Čarovná piecka našich babičiek. Istá banková inštitúcia prostredníctvom grantu vyčlenila celkovo 120 000 eur pre komunity, ktoré mali v pláne pomáhať.

Nadačná komisia do hlasovania posunula 6 najlepších projektov z každého kraja Slovenska. Ktokoľvek mal možnosť poslať hlas svojej dedine do 15. decembra 2019 a zabezpečiť jej tak výhru 5000 eur.

Medzi najlepšími

Projekt Čarovná piecka našich babičiek mal veľkú šancu vyhrať, keďže sa dostal medzi najlepšiu šestku v Nitrianskom kraji. Spomínanú záhradu chceli kompetentní v obci zriadiť za kultúrnym domom. Vytvorili by priestor, kde by sa stretávala mládež aj dôchodcovia.

Tradície aj zvyky

Ako obec informuje na sociálnej sieti, cieľom bolo zabezpečiť vonkajšie sedenie na čerstvom vzduchu. V pláne bolo organizovať v komunitnej záhrade „rôzne podujatia s ukážkou pečenia pre deti a mládež, ukážkami tradícií a zvykov v pôvodnom spôsobe pečenia a varenia našich predkov a mohli by zhotovovať aj rôzne pochutiny, ktoré by ponúkali na rôznych obecných podujatiach alebo podujatiach spolkov a združení, priamo pri amfiteátri našej obce“.

Nakoniec to však na víťazstvo nestačilo. Projekt skončil na poslednom, šiestom mieste s počtom hlasov 232. V Nitrianskom kraji zvíťazila komárňanská základná škola s počtom hlasov 1 478.

Foto: ilustračné

ledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM