Zlatica Gregorová Rôzne

Teploty sa šplhajú do výšav: TOTO sú rady miestnych záchranárov!

Tohtoročné leto je nadpriemerne horúce. Tropické počasie z prímorských krajín sa presunulo do našich končín a my tak máme o "zábavu" postarané.

Ilustračný obrázok k článku Teploty sa šplhajú do výšav: TOTO sú rady miestnych záchranárov!
Zdroj: TASR

Slováci sú väčšinou poriadne prekvapení a čakajú na to, kedy príde príjemné ochladenie. Počas celodenných horúčav trpia ľudia, zvieratá aj príroda okolo nás. Klasika velí, zdržiavať sa okolo obeda mimo priameho slnka a piť dostatočné množstvo tekutín. Ak je človek dobre hydratovaný, lepšie dokáže predchádzať rôznym úrazom či kolapsom z tepla.

Ako to vidia?

V akých prípadoch najčastejšie zasahujú záchranári počas tohto leta a čo radia, aby ste ho v zdraví prežili? Oslovili sme priamo tých, ktorí zachraňujú ľudské životy v našom okrese a položili sme im zopár otázok.

Je letné obdobie, stúpa počet zásahov, ktoré musia záchranári vykonať?

„V letnom období je väčšie množstvo zásahov záchrannej zdravotnej služby. Úrazov a kolapsov pribúda," informujú Záchranári SR.

Aké sú najčastejšie dôvody zásahov záchrannej zdravotnej služby?

„Najviac asi trpia starší pacienti a pacienti s kardiovasku­lárnymi ochoreniami. Často však naše rady a rady svojich lekárov podceňujú a napriek tomu sa zdržiavajú pod slnkom dlhšie ako sa to odporúča. Nedodržiavajú pitný režim, čo spôsobuje často nepríjemné ťažkosti. Medzi najčastejšie dôvody zásahov počas letného obdobia patria: kolapsy, väčšie úrazy, otravy, dopravné nehody, kardiovaskulárne problémy a mnoho iných. Stúpa aj počet dopravných nehôd  a menších – väčších úrazov  najmä u detí a ľudí na dovolenkách. Cesty a kúpaliská sú preplnené, preto buďte maximálne opatrní! Svoje schopnosti nepodceňujte ani pri vedení motorových vozidiel. Majte nastavenú ideálnu teplotu v aute a rádio si nepúšťajte nahlas! Majte so sebou vždy dostatok tekutín."

Čo odporúčate, vy, záchranári, na čo by si mali naši čitatelia dávať pozor počas horúčav?

„Záchranári varujú, aby ľudia dbali na dostatočný príjem tekutín a aby sa chránili pred slnečnými lúčmi rôznymi pokrývkami, ľahkým odevom alebo krémom na opaľovanie s vyšším UV faktorom (minimálne 30). Obzvlášť si majú dávať ľudia pozor na kúpaliskách, pri jazerách a pri mori. Ľudia často podceňujú svoje schopnosti aj pri plávaní a pri rôznych športových aktivitách. Aj dobrý plavec sa môže utopiť! Pri skokoch do vody sa vždy treba presvedčiť o hĺbke. Môžete si zlomiť stavce krčnej chrbtice a ochrnúť na celý život!"

Záchranári zároveň prosia ľudí, aby si najprv rozmysleli, kedy ich zalarmujú, pretože možno práve v tej chvíli ich budú niekde inde potrebovať oveľa naliehavejšie.

Dobré rady od záchranárov

Záchranári varujú každého, aby sa nezdržiaval v týchto dňoch dlho na priamom slnku a aby prijímal dostatočné množstvo tekutín. Najviac pomôže čistá pitná voda, ovocné šťavy a vhodne vychladená minerálka! Ľadovým, sladkým nápojom a alkoholu sa vyhýbajte!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM