Zlatica Gregorová Kultúra

Symboly Veľkej noci nájdete v Močenku: Zajačí pár Mariš aj Pišta zdobia námestie, FOTO

K jarným sviatkom už tradične patria zvieratá. Tie sú dekoráciou príbytkov a dotvárajú príjemnú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Symboly Veľkej noci nájdete v Močenku: Zajačí pár Mariš aj Pišta zdobia námestie, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Najčastejšie v našich domácnostiach možno nájsť barančeky, sliepky aj zajace. To všetko sú zvieratá, obľúbené na dedinách či v mestách. Dobrým príkladom je Babičkin dvor v Šali, kde ich môžete nájsť po celý rok.

Predsviatočná atmosféra

Tam, kde nie sú živé zvery, vypomôže si človek svojou fantáziou. Aby aj obyvatelia Močenka mali príjemnú predsviatočnú náladu, o to sa postarali členky miestneho Klubu tvorivosti. Tie počas predveľkonočného týždňa od 8. do 12. apríla 2019 usporiadali výstavu spojenú s predajom. Ponúkali vlastnoručne vytvorené dekorácie z papiera, drôtu, maľované obrázky, jarné venčeky, háčkované zvieratá a mnoho iného návštevníkom kláštora.

Mariš a Pišta

Okrem toho ženy vytvorili jedinečné dielo. Vidieť ho možno pred obecným úradom a poštou v centre dediny. Kto sa pôjde osobne presvedčiť, iste neoľutuje. Nájde tam párik – zajaca Pištu a zajačicu Mariš. Spokojne oddychujú na lavičke a vítajú okoloidúcich. Mária Dičérová z klubu nám aj prezradila výrobné tajomstvo tohto originálneho diela :“Korpus kraslice je z kovu, ktorý sme postupne vypletali viničom a prútím. Zajačí pár má kostru vyrobenú z drôtu. Na ten sa pripevňovalo se­no.“

Darované šaty

Ako ešte členka Klubu tvorivosti v Močenku dodala, postavy potom obliekli do šiat, typicky dedinských, ktoré poskladali z domu aj z podarovaných kúskov od folkloristov a pod. Súčasť kraslice tvorí aj korbáč a pestrofarebné stužky. Originálne dielo vytvorili poprvýkrát a veria, že poteší každého, kto sa naň zadíva.

Symboly Veľkej noci nájdete v Močenku: Zajačí pár Mariš aj Pišta zdobia námestie
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM