Zlatica Gregorová Správy Samospráva

Študentom v Močenku udelia štipendium: Žiadosti už môžete posielať

Samospráva v neďalekej dedine blízko Šale sa opäť rozhodla, že podporí svoju mládež vo vzdelávaní. Inšpiráciou študentom bude finančná odmena.

Ilustračný obrázok k článku Študentom v Močenku udelia štipendium: Žiadosti už môžete posielať
Foto: Zlatica Gregorová

To, že obec žiakov finančne v štúdiu podporuje je ukotvené v ich Všeobecne záväznom nariadení z roku 2015. V Močenku každý rok tradične vyberú dvoch najlepších adeptov a tí dostanú finančnú odmenu.

Denné štúdium

K podmienkam, ktoré obec zverejnila, patrí, že o obecné prospechové štipendium sa môžu uchádzať denní študenti vysokých škôl, ktorí majú za sebou aktuálny ročník a nie sú starší ako 27 rokov. Žiadateľ by mal mať absolvované minimálne štyri roky dochádzky v miestnej základnej škole a mal by mať v Močenku trvalý pobyt. Obec teda pomôže svojim mladým obyvateľom.

Priemer do 1,5

I v tomto prípade je podmienkou pre pridelenie štipendia, čo najlepší prospech študenta. Priemer známok by mal byť do 1,5. „V prípade rovnosti priemerov rozhoduje väčší počet skúšok s hodnotením výborný. V prípade, že ani jeden zo žiadateľov uvedené kritérium prospechu nesplní, sa štipendium neudelí, b/ preukáže sa, že je zapísaný do ďalšieho ročníka, c/ nedosiahol fyzický vek 27 rokov v roku uplatnenia žiadosti, d/ absolvoval minimálne 4 roky povinnej školskej dochádzky na ZŠ v Močenku,“ uvádza obec.

Každý záujemca o Obecné prospechové štipendium by mal žiadosť písomne doručiť do Obecného úradu v Močenku. Urobiť tak treba najneskôr do 31. októbra 2018. O žiadostiach budú rozhodovať poslanci obecného zastupiteľstva. Poslancom svoj návrh predloží miestna komisia školstva.

Rozdajú 800 eur

Obec môže prideliť maximálne 2 prospechové obecné štipendiá 400 eur pre jedného štipendistu. V Močenku teda celkovo rozdelia 800 eur. Víťazní žiadatelia si finančné odmeny prevezmú na slávnostnom podujatí približne v decembri tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM