Zlatica Gregorová Rôzne

Štartuje 6. ročník Šalianskeho anjela: Na Vianoce pomôžu približne 80 deťom

Pomaly sa k nám zakráda obdobie, ktoré predstavuje pokoj, pohodu a radosť z darčekov. Činovníci v sociálnej oblasti už svoje aktivity dávno rozbehli.

Ilustračný obrázok k článku Štartuje 6. ročník Šalianskeho anjela: Na Vianoce pomôžu približne 80 deťom
Zdroj: Jana Zlatá

Dostať je fajn, ale dať – to zahreje pri srdci. Aj tento rok sa rozbehli kolesá projektu Šaliansky anjel. Jeho dušou je Jana Zlatá, ktorá svoju lásku k deťom a pomoci pretavila do úspešnej aktivity, ktorá už má svoju tradíciu a jej hlavným cieľom je pomoc ťažko skúšaným rodinám. Vždy v novembri spíše mená ľudí zo Šale a okolia, ktorí by pomoc najviac potrebovali. Výber robia na základe vlastných skúseností a podľa zoznamu sociálneho odboru Mestského úradu v Šali i Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rodáci spoza hraníc

Špeciálny anjelský zoznam potom Jana Zlatá zverejní na sociálnej sieti a začínajú sa ozývať darcovia, ktorým osud malých ani veľkých nie je ľahostajný. Ako autorka projektu Šaliansky anjel potvrdila, už pred začatím zbierky ju nedočkavo kontaktujú ľudia, ktorí chcú prispieť. „Stalo sa tradíciou, že peniaze pre deti posielajú aj rodáci zo Šale, ktorí žijú v zahraničí. A pomáhajú aj ľudia, ktorí nepochádzajú z nášho mesta. Napríklad pani z Levíc, ktorá pracuje vo Švajčiarsku poslala peniaze do našej zbierky,“ priblížila Jana Zlatá.

Organizátorka Jana zo Šalianskeho anjela prízvukuje, že sa nejedná o žiadne neprispôsobivé deti, ako si niekto môže myslieť. Tu pomáhajú rodinám, v ktorých je rodič zdravotne postihnutý alebo dieťa, ktoré má zdravotné problémy, teda ide o ľudí v ťažkej životnej situácii. Finančne podporiť môžu maximálne 80 detí. Do rodín vďaka tomuto projektu pribudnú darčeky, trvanlivé potraviny alebo aj drogéria.

Môžete sa zapojiť

Pokiaľ sa rozhodnete zapojiť do tohto projektu pre deti zo sociálne slabších rodín, máte čas premyslieť si a nakúpiť darčeky pre vybrané dieťa do 14. decembra. Pokiaľ si konkrétne dieťa zo zoznamu nevyberiete, môžete prispieť aj finančne, alebo potravinami, drogériou, hračkami, knižkami, športovými potrebami, alebo čímkoľvek, čo by podľa vás mohlo niekoho potešiť,“ informuje Jana Zlatá.

Po celý rok

Darčeky môžu záujemcovia priniesť do predajne Maťove akcie v centre mesta. Priamo odtiaľ poputujú do skladu, odkiaľ ich anjeli odvezú k obdarovaným týždeň pred Vianocami. Ako Jana Zlatá podotkla, úžasné je, že z financií, ktoré ľudia poslali vlani sa darí platiť obedy deťom aj v súčasnosti. To je obrovská pomoc, keď deťom z vianočných finančných darov môžu pomáhať po celý rok, nielen na Vianoce.

Ak chcete podporiť projekt Šaliansky anjel aj vy, môžete tak urobiť napríklad aj na tohtoročných Vianočných trhoch. „V stánku Jimmy Hlavatého bude pre návštevníkov pripravená foto – stena s anjelskými krídlami. Pri nej sa budú môcť záujemcovia odfotiť. Budeme aj dopredávať nejaké predmety z vlaňajška, napríklad hrnčeky, ktoré si bude môcť verejnosť zakúpiť,“ dodala Jana Zlatá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM