Zlatica Gregorová Samospráva

Spustili ďalší projekt: K predstaničnému priestoru v Šali začali územné konanie

V tomto roku verejnosti sprístupnená cyklotrasa bude mať pokračovanie. Druhá etapa zmodernizuje okolie železničnej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Spustili ďalší projekt: K predstaničnému priestoru v Šali začali územné konanie
11
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Bicyklová verejnosť si už užíva cestu po novej modernej komunikácii bezmotorovou jazdou až do šalianskej chemickej spoločnosti a späť. Primátor mesta Šaľa Jozef Belický po prestrihnutí stuhy pri otvorení cyklotrasy avizoval, že o pár mesiacov sa začnú vybavovať potrebné náležitosti k rekonštrukcii predstaničného priestoru.

Presťahujú

Ten by mal v budúcnosti pôsobiť estetickejšie, moderne a zároveň by mal byť bezpečným prechodom cestujúcich z vlaku na autobus a opačne. V súčasnosti je to skôr o o šťastí, ako sa cestujúci stihne prešmyknúť pomedzi autá cez cestu k zastávke. To všetko zohľadňuje projekt, ktorý počíta s presťahovaním autobusovej stanice pred železničnú stanicu.

Začali konanie

V týchto dňoch šalianska radnica zverejnila oznam o začatí územného konania k stavbe „Záchytné parkovisko – predstaničný priestor, Šaľa“. Podľa informácií mesta sa bude dotýkať miestnych komunikácií, parkovísk, pešej zóny, autobusovej stanice, vegetačných úprav, napojenia picej fontány, dažďovej kanalizácie a aj elektrických vedení, kamier či osvetlenia.

Obec Močenok, ako vecne a miestne príslušný stavebný úrad oznámil začatie územného konania a súčasne nariadil ústne pojednávanie spojené  s miestnym zisťovaním. Uskutoční sa 13. decembra 2019 o 10.00 hod. v Mestskom úrade v Šali na 1. poschodí v malej zasadačke.

Cesty aj chodníky

Ako uvádza Mesto Šaľa, v projekte počíta s „dvojprúdovou obojsmernou komunikáciou z asfaltového betónu, ktorá bude prepájať ul. Staničnú s ul. SNP, obojstranným chodníkom z betónovej dlažby šírky 2,0 m a prepojovacím chodníkom medzi ul. SNP a ul. Sadová s premenlivou šírkou 3,2 – 3,4 m.“

Vyhradené parkovanie

Okrem toho vybudujú ďalšie tri komunikácie aj s chodníkmi. Parkovanie má mať päť odstavných plôch v celkovom počte 236 miest. Prvé bude, podľa zverejnených informácií na sala.sk, riešené 131 kolmými parkovacími miestami, pričom 3 z nich budú určené pre elektromobily a budú ho môcť využívať vodiči, ktorí auto odstavia na min. 2 hodiny. Na ďalších dvoch parkoviskách so 105 miestami pre autá nebudú chýbať ani plochy pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Tých má byť celkovo 14. Taxi služba bude mať k dispozícii deväť parkovacích miest.

Predstaničný priestor ožije aj novovytvorenou zónou. „V priestore medzi autobusovou stanicou a železničnou budovou bude vytvorená promenáda, ktorá bude spájať západné parkovisko a stredné parkovisko s parkom, existujúci park bude ponechaný, zväčší sa jeho plocha,“ uvádza sa v oznámení o územnom konaní.

Fontána

Podľa projektu by mala istá časť pôvodných stromov zostať na svojich miestach. Spevnené plochy dostanú nový šmrnc a pribudne k nim zeleň, lavičky aj moderné osvetlenie aj fontána na pitie. Súčasťou areálu bude verejné WC.

Nahliadnite

Ako informuje šalianska radnica, účastníci územného konania môžu svoje námietky uplatniť najneskôr pri ústnom pojednávaní, neskôr na ne nebudú prihliadať. Svoje stanoviská taktiež môžu oznámiť aj dotknuté orgány a organizácie. Účastníci konania môžu nahliadnuť do podkladov rozhodnutia počas úradných hodín v pondelok: 8.00–15.00 hod., stredu: 8.00–16.30 hod. a piatok: 8.00–14.00 hod. .

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii uvidíte vizualizáciu projektu predstaničného priestoru.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Začne II. etapa cyklotrasy: Aký bude predstaničný priestor? FOTO
11
Galéria
Zdroj: Becker Architekti
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM