Peter Štrbo Rôzne

Šoporňa: O osude starostu rozhodne referendum

Na základe rozhodnutia Obecného zastupiteľstva (OZ) v Šoporni v deň predčasných parlamentných volieb, 10. marca, rozhodne miestne referendum o odvolaní starostu Milana Vlčeka.

Referendum sa koná na základe petície, ktorú podpísalo zo 4100 obyvateľov vyše 1000 občanov, informovala poslankyňa OZ v Šoporni Eva Kabrhelová.
Od podania žiadosti o zvolanie OZ uplynul podľa poslankyne pätnásťdňový termín, počas ktorého bol starosta povinný zvolať rokovanie poslancov. „Keďže tak neurobil, rokovanie zastupiteľstva podľa zákona o obecnom zriadení sa konalo v pätnásty pracovný deň od doručenia žiadosti,“ vyhlásila poslankyňa s tým, že OZ realizovali 6. februára, keď starostovi znížili aj plat na zákonom stanovené minimum, na 1670 eur. Dodala, že petičnú akciu za referendum o odvolaní starostu organizovali poslanci, ktorí so starostom od jeho nástupu do funkcie nemôžu nájsť spoločnú reč. „Skupina poslancov obvinila starostu, že rozhoduje bez súhlasu OZ, vyčítala mu predaj služobného a používanie súkromného auta, predražené právne služby a niektoré zákazky, ako aj nehospodárne nakladanie s majetkom obce. Z týchto dôvodov sme iniciovali petíciu za referendum o odvolaní starostu z funkcie,“ priblížila poslankyňa.
Starosta všetky obvinenia odmieta a vidí za nimi nenaplnené ambície jedného z poslancov, ktorý kandidoval na post starostu.** „Obrátil som sa už aj na orgány činné v trestnom konaní, lebo krivým obvineniam sa už brániť iným spôsobom nemôžem,“** povedal Vlček s tým, že ho osočujú neprávom a pripomenul, že s postupom a metódami viacerých poslancov nesúhlasí.
// „Pôsobenie v miestnej samospráve považujem za dôležitý krok vo svojom životnom poslaní, chce pomáhať ľuďom a rozvíjať obec vo všetkých oblastiach,“// zdôraznil Vlček. Dodal, že po referende v plnej miere bude rešpektovať rozhodnutie občanov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM