Zlatica Gregorová Kultúra

Snow Film Fest v Šali: Na plátne si užijeme výkony nespútaných športovcov

Po roku sa v Šali zídu milovníci zimy a ľadových športov. Festival ponúkne zaujímavé novinky spoza hraníc.

Ilustračný obrázok k článku Snow Film Fest v Šali:  Na plátne si užijeme výkony  nespútaných športovcov
Zdroj: TASR

Organizátori festivalu na svojom webe o ňom hovoria, ako o celovečernom pásme špičkových filmov o extrémnom lyžovaní, zimnom lezení, snowboardingu, snow-kitingu a ďalších zimných radovánkach.

Zahraničná produkcia

Priaznivci ľadu, snehu a športu môžu zájsť do Kina Šaľa 21. novembra 2019 od 18.00 hod. Za vstupné 4 eurá uvidíte tieto filmy, ako o nich informuje organizátor festivalu:

Queen Maud Land

Cedar Wright, Taylor Keating (USA)

Zem kráľovnej Maud, skalnatá časť Antarktídy, úchvatne krásnej, ale aj chladné, nepriateľskej a vzdialenej oblasti sveta, ktorá je aj cez to alebo práve preto vyhľadávaným miestom pre extrémne expedície. Skupina elitných horolezcov v zložení Alex Honnold, Conrad Anker, Jimmy Chin, Cedar Wrigt, Savannah Cummins a Anna Pfaff sa vydávajú zdolať monumentálne skalné veže vystupujúce z tejto nehostinnej zmrznutej pustatiny.

Onekotan

Simon Thussbas (Rakúsko)

V Tichom oceáne je ostrov. Na tom ostrove je jazero a uprostred neho čnie k nebu vrchol. Ostrov sa volá Onekotan a vrchol meno nemá. Ide o zvyšky rozpadnuté sopky. Onekotan je jedno z najizolovanejších miest na zemi, počasie je tu nepredvídateľné a podmienky sú absolútne nevhodné k trvalému obývanie. Kto vie, prečo Matthiasa Haunholdera poháňa túžba zísť vrchol tejto sopky na lyžiach?

Ice and Palms

Phillipe Becker/ El Flamingo (Nemecko)

Dvaja priatelia scestovaný svet za mnohými horskými dobrodružstvami a počas lyžovania vo vzdialených oblastiach sa v ich mysliach zrodil nápad. Lyžiarska expedície, ktorá začína priamo na prhu ich domu. Päť týždňov, 1800 km, 35 000 metrov vertikálne a sen sa stane skutočnosťou! Jochen Mesle a Max Kroneck sa chystajú na svoju doposiaľ najväčšiu a najpozoruhodnejšie lyžiarsku výpravu. Misia znie: na bicykli naprieč alpy a zísť tie najviac ikonické horské svahy aké po ceste uvidí. Motor nie je povolený.

Surfer Dan

Tim Kemple (USA)

Dan pre svoje surfovanie nepotrebuje oceán, piesok ani slnko. Pre surfovanie nájde všetko potrebné v ľadových vlnách Horného jazera v Michigane uprostred treskúcej zimy. Pre väčšinu sa to zdá ako tá najmenej atraktívne destinácie na surfovanie, ale pre Dana je to všetko o tom, ako to vnímate. V čase nekonečných príležitostí na cestovanie, niekedy zabúdame, že náš vlastný dvorček skrýva svoju vlastnú vznešenosť. Stačí prísť na to, ako ju nájsť.

Střípky ze života horolezce

Libor Dušek/ Alternative.NOW (Česká republika)

Míra Šmíd fenomenálny dobrodruh, priateľmi prezývaný Lanke. Samorast, pochádzajúci z Police nad Metují je nielen v Českom okruhu horolezcov známy predovšetkým pre svoje sólové výstupy a založenie MHFF v Tepliciach nad Metují. Ochutnajte kvapku zo života a diela lezca na piesku, horolezcov v európskych horách i svetových veľhorách. Renesančný fotograf, filmár, spisovateľ, organizátor a vizionár. To bol Míra Šmíd, veľký, hoci niekedy rozporuplný človek. V roku 1993 za doposiaľ nevyjasnených okolností zrútil počas sólového výstupu cesty Lost Arrow v 41 rokoch.

Můj Svět

Filip Louma, Debora Vaňková/ 4Freedom film (Česká republika)

Nahliadnite do sveta extrémneho športovca Jána Venci franského. Svet, celok prírody, vecí, miest a udalostí, ktoré sú nám prístupné skrze zmysly, skúsenosti, rozum a emócie. Náš jeden svet má viac ako sedem a pol miliardy rôznych svetov a pohľadov na neho. Vencov svet je jeden z nich. Láska k rodine, šport, hudba, extrémne výzvy, úcta k prírode, pôžitkárstvo, zážitkárstvo a mnoho ďalšieho. A možno, že práve jeho svet, môže inšpirovať aj ten váš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM