Správy

Smelý projekt veľkého zamestnávateľa: Peikko stavia na streche závodu solárnu elektráreň

Spoločnosť Peikko Slovakia stavia na streche vlastného výrobného závodu v Kráľovej nad Váhom v okrese Šaľa fotovoltickú elektráreň.

Ilustračný obrázok k článku Smelý projekt veľkého zamestnávateľa: Peikko stavia na streche závodu solárnu elektráreň
4
Galéria
Zdroj: Peikko Slovakia

Nová fotovoltická elektráreň firme pokryje približne 10 % jej ročnej spotreby elektrickej energie. Investícia vo výške takmer 400-tisíc eur zabezpečí lepšiu ochranu pred volatilitou cien elektrickej energie a zemného plynu, skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Milan Ďurčovič.

Aká je návratnosť?

Návratnosť pri súčasných cenách energií je odhadovaná na menej ako päť rokov. „V období energetickej krízy v Európskej únii, keď ceny energií majú najvyšší podiel aj na raste inflácie, sme tomuto zelenému projektu určili najvyššiu prioritu,“ povedal Ďurčovič.

V spolupráci s dodávateľom inštalovalo Peikko fotovoltický systém, ktorý tvorí 960 solárnych panelov, tri prevodníky a takmer 500 optimalizá­torov. Monitorovanie a individuálna správa jednotlivých panelov zvyšuje energetickú účinnosť celého systému až o 10 % oproti štandardným fotovoltickým elektrárňam.

Prečítajte si tiež

Odhadovaná produkcia elektrickej energie by mala dosiahnuť do 430 megawatthodín ročne. „Celá bude spotrebovaná v našom závode. Do distribučnej siete sa nepripájame ako zdroj. Ak vyrobenú elektrinu nebudeme schopní spotrebovať vo výrobe, čo by sa však vzhľadom na parametre elektrárne prakticky nemalo diať, budú niektoré panely automaticky odstavené. Systém bude fungovať plne automaticky,“ informoval riaditeľ.

Chcú alternatívne zdroje

Hoci strojárska výroba v závode Peikko nie je v porovnaní s hutníckym či chemickým priemyslom energeticky extrémne náročná, dôraz na udržateľnosť vedie firmu k optimalizácii spotreby a diverzifikácii zdrojov, a to aj s ohľadom na neistú situáciu týkajúcu sa dodávok zemného plynu z Ruska. „Okrem toho, že sme v areáli v týchto týždňoch vybudovali vlastné zásobníky LPG s objemom 20 kubických metrov, pracujeme aj na tom, aby sme časť spotreby zemného plynu nahradili alternatívnymi zdrojmi,“ povedal Ďurčovič. Slovenský výrobný závod je jednou z prvých výrobných prevádzok skupiny Peikko mimo Škandinávie, kde sa fotovoltika spúšťa do prevádzky.

Peikko Slovakia je slovenskou výrobnou pobočkou fínskej spoločnosti, ktorá je svetovým dodávateľom riešení pre tenké stropné konštrukcie, spojov betónových konštrukcií či základov pre veterné elektrárne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Peikko stavia na streche svojho závodu fotovoltickú elektráreň
4
Galéria
Zdroj: Peikko Slovakia
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM