Rastislav Búgel Krimi

Slovenský unikát: Naši mestskí policajti jazdia výlučne na elektromobiloch !

Mesto Šaľa je od dnešného dňa prvou samosprávou na Slovensku, kde jazdia mestskí policajti výlučne na elektromobiloch. Dve vozidlá na elektrický pohon zakúpilo pre potreby mestskej polície mesto Šaľa zo svojho rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský unikát: Naši mestskí policajti jazdia výlučne na elektromobiloch !
Zdroj: TASR

Náklady na kúpu jedného vozidla predstavujú 25 000 eur, spolu s nákladmi na maľovanie a majáky zaplatilo mesto za obidva elektromobily 54 000 eur. „Doteraz sme mali jedno auto na benzínový pohon a druhé bolo po havárii nepojazdné,“ skonštatoval primátor Šale Jozef Belický.

Výmenu klasických vozidiel za elektromobily v šalianskej polícii podporil aj minister životného prostredia Peter Žiga. Podľa jeho slov zatiaľ len svojou účasťou na ich odovzdaní do užívania, v budúcnosti však chce rezort pomôcť aj finančne. „Budeme sa snažiť získať podpory z nejakých zdrojov a fondov, zatiaľ sme ešte nerozmýšľali, akým spôsobom by sme elektromobily na Slovensku podporili. Vedieme nejaké rozhovory so Združením automobilového priemyslu Slovenska, no ešte sme ďaleko od dohody. Elektromobily sú dosť drahé, no niečo ako šrotovné by mohlo prichádzať do úvahy,“ skonštatoval minister.

Polícia v Šali už elektromobily niekoľko dní testovala. „Deklarovaný dojazd je 160 kilometrov, takže tých 130 kilometrov môžeme spoľahlivo počítať. Pre potreby našej polície to postačuje,“ povedal primátor. Podľa jeho slov je na parkovisku hypermarketu priamo pred oddelením mestskej polície inštalovaná rýchlonabíjacia stanica, ktorá dokáže nabiť elektromobil na 80 percent za 30 minút. Druhú dobíjaciu stanicu kúpilo mesto Šaľa, za štyri hodiny dokáže nabiť elektromobil na stopercentný výkon.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM