Peter Sýkora Rôzne

Skomplikuje ochranné pásmo v Močenku život obyvateľom okolitých domov?

Močenskí poslanci navrhli zvolať mimoriadne zastupiteľstvo kvôli ochrannému pásmu.

Poslanci obecného zastupiteľstva sa na poslednom riadnom zasadnutí informovali o vyhlásení ochranného pásma. Pripravuje ho Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a týka sa Kalvárie, Kostola sv. Klimenta a Kaštieľa a parku. Do ochranného pásma majú byť zahrnuté aj okolité domy a záhrady. Celý návrh je na internetovej Elektronickej úradnej tabuli pamiatkového úradu. www.pamiatky.sk Ak bude schválený v súčasnej podobe, budú musieť obyvatelia okolitých domov pri stavebných úpravách potrebovať vyjadrenie pamiatkového úradu. V návrhu sa okrem iného uvádza.

  • V riešenom priestore zachovať a pri novostavbách použiť tradičný spôsob zastrešenia sedlovými alebo valbovými strechami.
  • Koncepčne riešiť oplotenie. Vylúčiť nevhodné typy /železné novodobo tvarované, plechové, dekoratívne tehlové tvarovky/.
  • V záujme zachovania priehľadov na historické dominanty nezväčšovať zastavanosť parciel najmä na uliciach Školská, Družstevná, Dekana Dúbravického a Pod Kalváriou.
  • Zámery činností, úprav, obnovy, hmotových prestavieb a stavieb, ktoré zasahujú do exteriérov existujúcich objektov, terénu a komunikácií situovaných v ochrannom pásme podliehajú záväznému stanovisku Krajského pamiatkového úradu Trnava, v zmysle § 32 zákona č. 49/2002 Z. z. o ochrane pamiatkového fondu.
  • Zásahy do sadovníckych úprav v navrhovanom ochrannom pásme, ktoré sú nad rámec bežnej údržby je nutné riešiť po posúdení Krajským pamiatkovým úradom Nitra.
  • Pri stavebnej a inej činnosti, kde sa predpokladá realizácia hĺbkových zemných prác, bude nutné vyžiadať si rozhodnutie Krajského pamiatkového úradu Nitra o nevyhnutnosti vykonať archeologický výskum podľa § 36 ods. 1 a § 39 ods. 3 a 5 zákona č. 49/2002 Z. z. o ochrane pamiatkového fondu a zmysle zákona 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov. –

    V juhovýchodnej časti parku kaštieľa na parcelách č. 738/1, č.740/1 a č. 742/7 sú postavené obecné stavby – školské zariadenia, podobne ako stavba športovej haly v severnej časti parku kaštieľa… pôsobia v území rušivo a v budúcnosti bude vhodné tieto stavby eliminovať..

Celý návrh nájdete na www.pamiatky.sk, alebo na Obecnom úrade v Močenku Touto problemanikou sa zaoberali aj členovia komisie na ochranu kultúrnych pamiatok pri Obecnom zastupiteľstve v Močenku a navrhli zvolať mimoriadne zastupiteľstvo a hľadať riešenie. Návrh podpísalo 21. októbra 7 z 11 poslancov a starosta je povinný mimoriadne zastupiteľstvo zvolať do 15 dní.

pamiatky mocenok
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM