Webnoviny - Rôzne

Školáci môžu súťažiť, kto vyzbiera najviac starých bateriek

Základné a stredné školy na celom Slovensku sa môžu zapájať do ekologickej súťaže Zbieram baterky!

(WEBNOVINY) – Tá prebieha od začiatku školského roku 2011/2012, no prihlásiť sa možno ešte počas celého prvého polroka, do 31. januára 2012. Druhý polrok si organizátori vyhradili na zber použitých prenosných batérií a akumulátorov od škôl.

Do súťaže sa môžu školy prihlásiť zaslaním prihlášky cez e-mail, poštou ale tiež prostredníctvom formulára na webovej stránke projektu www.malebaterky.sk. „K 21. novembru sa do súťaže zapojilo 450 škôl,“ uviedla Kristína Andrisová zo spoločnosti INSA s. r. o., ktorá súťaž zastrešuje.

Cieľom súťaže je vyzbierať čo najväčšie množstvo použitých prenosných batérií a akumulátorov a predísť tak znečisťovaniu životného prostredia a zdravia človeka. Množstvo ľudí nepovažuje použité prenosné batérie za nebezpečný odpad a hádže ich do koša spolu s komunálnym odpadom, čo je veľkou chybou. Vyhodené použité batérie sa potom spaľujú, čím uniká do ovzdušia veľké množstvo toxických a jedovatých plynov.

Po prijatí prihlášky organizátori pošlú školám propagačný materiál, ktorého súčasťou sú letáky, brožúry, recykloboxy, vrecia na uskladnenie použitých prenosných batérií a tašky na zber bateriek. Keď sa vrecia naplnia, škola zavolá spoločnosti INSA s.r.o., oznámi predpokladané množstvo vyzbieraných použitých prenosných batérií a akumulátorov a spoločnosť pošle po baterky vodiča. Súťaž vyhodnotia koncom mája, ceny odovzdajú v júni.

Zvíťazí trieda, ktorá vyzbierala najväčšie množstvo použitých prenosných batérií a akumulátorov. Odmenou jej bude Škola v prírode. Žiaci však dostanú aj menšie ceny ako USB kľúče, čelovky, magnetky, perá, šiltovky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM