Zlatica Gregorová Iné športy

Sezónu začnú v Trnovci nad Váhom: Vyše 70 voltižérov odštartuje Hobby Barel Cup

V Miestnom kultúrnom stredisku sa opäť zídu športovci. Tentoraz kone vymenia za kovové sudy.

Ilustračný obrázok k článku Sezónu začnú v Trnovci nad Váhom: Vyše 70 voltižérov odštartuje Hobby Barel Cup
4
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao

Voltížny klub Lángov dvor pozýva záujemcov na podujatie, ktorým sa každý rok začína voltížna sezóna. V sobotu 25. januára 2020 od 9.00 hod. sa do susednej dediny chystá vyše sedemdesiatka súťažiacich. Svoje umenie predvedú deti, juniori, seniori, muži, ženy, skupiny aj dvojice.

Desaťhodinový maratón

Viac o januárovej udalosti nám povedala Vladimíra Lenčéšová z OZ Farao: „Na pretek sa nám prihlásilo 75 jednotlivcov, 13 dvojíc a 9 skupín. Každý jednotlivec musí prejsť dve zostavy, takže o celodenný kolotoč budeme mať postarané od 8. hod. až do 18. hod. Desaťhodinový maratón bude pod taktovkou riaditeľky preteku Laury Lenčéšovej. Napriek mladému veku (20 rokov) a skúškovému obdobiu na vysokej škole, sa Laura podujala nielen organizovať pretek, ale aj zastrešiť výpočtovým strediskom celý Barel Cup. Takže výpočtový program, ktorý sama vyvinula, nám bude v tejto sezóne pomáhať k rýchlym výsledkom aj v Poprade a Bratislave.“

Slušné miesto

Klubovým želiezkom v ohni bude, podľa trénerky Vladimíry, opäť Ema Dudonová. Šikovná voltižérka, vzhľadom na vek, tento rok postupuje do veľmi ťažkej kategórie junior. Tam jej súťažiacimi budú ostrieľané cvičenky, ktoré už štartovali na svetových šampionátoch.

„Napriek tomu dúfame v slušné umiestnenie vzhľadom na jej už legendárny umelecký prejav. Veľmi dobrý kolektív je skupina junior, ktorá síce bude súťažiť s ťažkými súpermi svetového formátu, ale napriek tomu idú do boja s radosťou. Nádej vkladáme aj do  nového člena klubu Sebastiana Slameníka, ktorý si pekne zamakal cez zimu a je veľmi vnímavý na pokyny trénera,“ upresňuje Vladimíra Lenčéšová.

A čo býva pri takýchto pretekoch boľavým miestom? Skupina DETI býva ťažkou kategóriou, keďže sú to 3–9-roční športovci. Práve v tomto veku deti nastupujú do škôlok a škôl a podľa trénerky z OZ Farao, zostávajú často choré. „Keďže sa síce tréningu zúčastnia, rýchlo strácajú koncentráciu a preto sa do tejto kategórie púšťa málo trénerov. V našom klube pod vedením pomocnej trénerky Patricie Priadkovej sa nám každú sezónu podarilo natrénovať s deťmi skupinu, dokonca podaktoré roky aj dve,“ uviedla trénerka z OZ Farao Trnovec nad Váhom.

Hodiny tréningu

V klube už zistili, že pre deti-voltižérov je problémom aj samotný kôň. Máloktorý totiž v pohode znáša časté okopávanie od drobcov, raz na zadku, potom zase na krku, na bruchu a tiež aj to nekonečné kráčanie so sklonenou hlavou na lonži. Ako na záver dodáva organizátorka Hobby Barel Cup Vladimíra Lenčéšová: „deti potrebujú neustále opakovanie cvikov, takže sú to priam hodiny tréningu, kedy kôň musí bez akéhokoľvek prejavu nevôle strpieť všetko, dokonca odfiltrovať aj vonkajšie podnety a nech sa deje, čo sa deje, v pokoji byť oporou pre deti. Preto prajem všetkým klubom do novej sezóny veľa detí a zdravé kone.“

Aj skúšky

Po súťaži sa budú konať aj Skúšky základného výcviku jazdca (SZVJ). Organizuje ich OZ Farao Trnovec nad Váhom 25. januára 2020. V Miestnom kultúrnom dome bude k dispozícii konský trenažér pre minimálne 3 a najviac 9-ročné deti. Ako informuje voltiz .sk, cvičenci počas skúšky pred porotou predvedú základný sed, lastovičku kľačmo, kľak s upažením, zášvih s nohami spolu, polovičný mlyn, predšvih s nohami rozkročmo a odskok z dámskeho sedu dnu.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii uvidíte zábery z vlaňajších Majstrovstiev Ruskej federácie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Voltižérka Ema Dudonová majsterkou: S Ruskou sa delia o jedno víťazstvo, FOTO
4
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM