Zlatica Gregorová Rôzne Správy

Sezóna osvieženia v meste skončila: Štýlové fontány uložili na zimný spánok

Počas letných dní príde vhod, len tak si ovlažiť ruky a tvár chladnou vodou. Takou, ktorá vyteká zo zeme a je k dispozícii vtedy, keď ju potrebujeme.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna osvieženia v meste skončila: Štýlové fontány uložili na zimný spánok
Foto: Zlatica Gregorová

V našom meste na tento účel slúžia fontány. Jedna, vytryskujúca popri budove šalianskeho renesančného kaštieľa a jedna aj pri budove mestského úradu.

Podľa počasia

V období, keď nastupuje leto do našich končín i v meste dávajú do pohybu mestské fontány. Robieva tak rok – čo rok správca nehnuteľností Mesta Šaľa Jaroslav Rácz a to najmä na základe predpovede počasia. To je v posledných rokoch viac ako nestále a nedá sa vopred s určitosťou povedať najmä to, dokedy bude osviežujúca voda z fontány striekať pre radosť okoloidúcich občanov. Po tohtoročných horúčavách sa dostavilo radikálne ochladenie.

Iba jedna

Prevádzku šalianskych fontán Jaroslav Rácz spúšťa tradične 1. mája. Vtedy už mesto ožíva, obyvatelia sa po ňom promenádujú a konajú sa prvomájové oslavy. Začínajú aj ďalšie kultúrne podujatia pod holým nebom. Obyvateľom i návštevníkom poskytujú ochladenie po celé leto až do októbra. Vtedy nastáva čas poriadne ich zazimovať. Ako nám Jaroslav Rácz v súvislosti s odstávkou fontán potvrdil, tentoraz bola v prevádzke iba jedna fontána a to pri šalianskom kaštieli. Ďalšia, ktoré je pred budovou mestského úradu v dôsledku rekonštrukcie budovy tentoraz oddychovala.

Ako nám prezradil Jaroslav Rácz, pred zazimovaním je potrebné kompletne zo systému vypustiť vodu, aby sa počas mrazov nestala nepríjemnosť a fontány by neznefunkčnila.

Zazimované

Odstávka "letných osviežovačov"pre­behla pred pár dňami. Obe šalianske fontány sú tak uložené na zimný spánok. Jeseň a blížiace sa zimné mesiace obyvateľom mesta napriek tomu iste poskytnú iné zaujímavé pohľady v okolí oboch spiacich fontán.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM