Zlatica Gregorová Samospráva

Šaliansky obchvat stále nemá dodávateľa: Cestári ho vyberajú takmer pol roka

Veľké dielo, ktoré by malo uľahčiť dopravu, zaujíma najmä obyvateľov mesta. Denne sú súčasťou dopravných kolapsov, ktoré nemajú konca.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky obchvat stále nemá dodávateľa: Cestári ho vyberajú takmer pol roka
6
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

I kvôli tomu sa Slovenská správa ciest (SSC) rozhodla pre výstavbu obchvatu mesta Šaľa. Dielom chcú znížiť intenzitu tranzitnej dopravy cez mesto a zlepšiť životné prostredie obyvateľov.

Mimo územie

„Účelom ciest I. triedy je zabezpečovať rýchlu a bezpečnú najmä tranzitnú dopravu medzi mestami. K tomu slúži vedenie trás mimo zastavané územie s cieľom minimalizovať negatívne účinky dopravy na obyvateľov,“uvádza Úrad pre verejné obstarávanie.

1096 dní

Zákazka, ktorú ešte v apríli tohto roka zverejnila Slovenská správa ciest, má už slušný zoznam položiek. Tvoria ho žiadosti o nápravu a odpovede na námietky. Týmito úkonmi sa celý projekt zdržuje.

Ako sme sa naposledy dozvedeli od hovorkyne SSC Lucie Karelovej, stavať by sa malo začať do konca tohto roka. Okrem administratívnych naťahovačiek sa však k výstavbe stále neschyľuje. Budovanie obchvatu mesta Šaľa by pritom malo trvať celkovo 1096 dní.

Podľa Úradu pre verejné obstarávanie boli v auguste 2019 súťažné podmienky opäť zaktualizované. Oproti pôvodným požiadavkám išlo o vypustenie kvalifikačných požiadaviek na členov stavebného tímu.

Upravený zoznam

Kvôli námietkam uchádzačov musela SSC upraviť aj zoznamy požadovaných stavebných mechanizmov, ktorými by mal uchádzač o zákazku disponovať. Najnovšie už, podľa dostupných informácií, nemusí vlastniť výrobňu obaľovacej zmesi s automatickým dávkovaním celulóznych vlákien ani pevnú skruž- oceľové nosníky min. 10 000 m a nepotrebuje mať ani betonáreň s hodinovým výkonom min. 80m3/h.

Otázky a odpovede

Po zmenách v zákazke, o niečo neskôr, koncom septembra 2019, Slovenská správa ciest opäť odpovedala na všeobecnú žiadosť uchádzača. Na otázku, ako to s projektom v súčasnosti vyzerá, sme od hovorkyne SSC Lucie Karelovej dostali túto odpoveď: „Momentálne prebieha verejné obstarávanie.“

Čas letí a s projektom za vyše 60 316 898 eur sa v poslednom čase viditeľne nepohlo. Onedlho však nastane zimné obdobie a približne od 1. decembra do marca Správa a údržba ciest neumožňuje robiť akékoľvek práce na komunikáciách. Vtedy totiž bude platiť stavebná uzávera. Presný dátum zimnej odstávky nie je možné určiť, bude závisieť predovšetkým na aktuálnom počasí.

Vo fotogalérii si pozrite aktuálne zábery z opravy cesty medzi Šoporňou a Dlhou nad Váhom.

Foto: ilustračné

Cesta medzi Šoporňou a Dlhou nad Váhom: Práce ukončia v novembri, FOTO
6
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM