Zlatica Gregorová Rôzne

Šaliansky obchvat prenasleduje smola: Ďalšia námietka voči výstavbe

Je azda najdiskutovanejšou témou v našom meste. Dielom, na ktoré občania čakajú už desiatky rokov.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky obchvat prenasleduje smola: Ďalšia námietka voči výstavbe
20
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Realizácia projektu Cesta I/75 Šaľa -obchvat by odstránila nielen katastrofálnu dopravnú situáciu, ale aj hustý smog, ktorý zanecháva prechádzajúci tranzit. Ako potvrdil dopravný inžinier Tibor Schlosser, zaoberajúci sa Dopravným generelom mesta Šaľa, cez most prejde denne vyše 27 000 automobilov. Stavbe už vydali povolenie a vybrali dozor.

Ľady sa pohli

Dennodenné zápchy v meste komplikujú prejazd. Stoja za meškaním do práce a sťažujú príchody cestujúcich. Nepriaznivú situáciu už pred rokmi vzali občania do svojich rúk a vybehli do ulíc protestovať. Po zdĺhavých rokovaniach, absolvovaní návštev na ministerstvách a potrebných úradoch i intervencii radnice, sa konečne, v roku 2018, pohli ľady.

Odvolanie

Slovenská správa ciest avizovala, že samotná výstavba mala začať v roku 2019. Termín sa prešvihol a začiatok realizácie projektu si v týchto chvíľach zrejme nikto nedovolí odhadovať. Po nedávnych obštrukciách, kedy proti rozhodnutiu Okresného úradu v Nitre podalo námietky Združenie domových samospráv z Bratislavy, sa vyskytol ďalší problém. Tentoraz sa odvolal obyvateľ z Kráľovej nad Váhom.

Protiprávne?

Podľa dokumentu, ktorý pristál na stole Okresného úradu v Nitre, Odbore cestnej dopravy a pozemnej komunikácie, stavebné povolenie malo byť vydané protiprávne. Podľa nespokojného obyvateľa z Kráľovej nad Váhom „stavebný úrad v konaní nezohľadnil stavebné podmienky obcou Kráľová nad Váhom, kde sa uvádza, že pri výstavbe dodržia všetky, ktoré zmiernia negatívny dopad stavby na životné prostredie, i zdravie obyvateľov,“ uvádza sa v odvolaní, zverejnenom na sala.sk.

Okrem toho sa občan domnieva, že úrad porušil aj stanovisko mesta Šaľa, keď, ako uvádza, nemal vziať do úvahy, že „vodoprávne konanie o povolenie na vypúšťanie vôd z povrchového odtoku do podzemných vôd nie je ukončené vydaním právoplatného povolenia.“

Diskriminovaný

Obyvateľ Kráľovej nad Váhom sa okrem toho odvoláva proti ďalším údajným priestupkom, ktorých sa podľa neho dopustil Okresný úrad, napr.: nemal získať kompletné podklady ku konaniu ani dostatok času k ich preštudovaniu, malo prísť k vydaniu stavebného povolenia, napriek údajne nekompletnému spisu a aj preto sa občan cíti diskriminovaný.

Podľa zverejneného dokumentu, odvolanie proti rozhodnutiu nitrianskeho úradu podal obyvateľ obce aj preto, že dotknutá verejnosť sa nemohla zúčastniť konania a vyjadriť tak svoje námietky či uplatniť svoje práva.

Okresný úrad v Nitre upovedomil účastníkov konania o odvolaní. K situácii sa majú vyjadriť do troch dní od doručenia oznámenia.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si nezabudnite pozrieť zábery zo slávnostného udeľovanie cien Tvorivý čin roka 2019.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Odovzdali ceny za Tvorivý čin roka: Hviezdilo umenie, foto i publicistika, FOTO
20
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM