Zlatica Gregorová Samospráva

Šaliansky lesopark s novinkami: Radnica chce bojovať proti klimatickým zmenám

Obľúbeným miestom domácich obyvateľov je už dlhší čas lesopark. Nachádza sa neďaleko Váhu.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky lesopark s novinkami: Radnica chce bojovať proti klimatickým zmenám
11
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Pred rokmi ho domáci hojne navštevovali a potom opäť pustol. Keďže toto miesto bolo stále srdcovou záležitosťou miestnych, vyrukovali s návrhom na jeho zveľadenie.

Hra aj výučba

Do laty ho teda po rokoch dali aktivisti z OZ Petra Bošňáka v spolupráci s Mestom Šaľa. V súčasnosti je už lesopark poriadne preriedený od vysušených stromov a umiestnené v ňom sú lavičky, smetné koše aj workoutové herné prvky. Súčasťou relaxačnej zóny je aj ping-pongový stôl, kde sa záujemcovia môžu dosýta zabaviť. Radnica tam postupne zabudováva ďalšie prvky, ktoré by mali prispieť k dokonalému oddychovému miestu. Koncom roka 2019 tu pribudli hmyzie hotely a ďalšie súčasti náučného chodníka. Areál tak bude plniť nielen relaxačnú, ale aj vzdelávaciu funkciu.

Zapoja sa

Prednedávnom o jeho ďalšom využití diskutovali členovia Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri MsZ v Šali. Referentka pre rozvojovú stratégiu a štrukturálne fondy v MsÚ Šaľa Petra Szalayová na rokovaní uviedla, že mesto využije možnosť a zapojí sa do výzvy, zverejnenej Ministerstvom životného prostredia.

„Cieľom výzvy je vypracovanie akčných plánov na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy na území miest a realizácia konkrétnych opatrení v súlade s akčným plánom,“ uvádza Ministerstvo Životného prostredia na svojom webe. Podľa ministerstva ide o opatrenia, zamerané na zmierňovanie zmeny klímy a aj prispôsobovanie sa zmene klímy.

Podľa referentky je záujmom mesta „premeniť lesopark na oddychovú rekreačnú zónu pre všetky vekové kategórie obyvateľov. Zámerom projektu je realizácia opatrení zameraných na zmierňovanie a prispôsobenie sa zmene klímy v meste Šaľa a tak prispieť k udržateľnej kvalite života obyvateľov.“ Petra Szalayová uviedla, že v týchto dňoch prebieha projektovanie zámeru.

Dažďová voda

Vďaka čomu by sa mali klimatické zmeny v lesoparku zlepšiť? Ako sme sa dozvedeli z radnice, mesto chce zabezpečiť najmä to, že ak naprší, dažďová voda by mala byť istým spôsobom zachytávaná. Voda potom už nebude len tak samovoľne odtekať, ale bude dobre využitá napríklad pri zavlažovaní počas horúceho počasia.

Novinky

Opýtali sme sa aj predsedkyne OZ Petra Bošňáka Gabriely Lackovej, čo s lesoparkom plánujú ďalej. „Na jar by mali do lesoparku pribudnúť ďalšie atraktívne a najmä náučné prvky. Pôjde o informačné tabule, z ktorých návštevníci zistia historické fakty a súvislosti vzniku šalianskeho lesoparku,“ spresnila nám predsedkyňa združenia a zároveň aj šalianska poslankyňa.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii uvidíte zábery zo šalianskeho lesoparku.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Lesopark v Sali obohatia: Nové herné prvky aj hotel pre hmyz, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM