Zlatica Gregorová Samospráva

Šaliansky lesopark bude miestom oddychu: Práce onedlho začnú

Mesto už usilovne pracuje na tom, aby sa medzi hrádzami začalo čo najskôr revitalizovať. Obyvatelia mesta sa majú na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky lesopark bude miestom oddychu: Práce onedlho začnú
Foto: Zlatica Gregorová

Mesto chce dať areál do pôvodného stavu, aby sa cez les dalo pohodlne prechádzať a najmä, aby bol presvetlený. Opäť obnoviť aj verejné osvetlenie, dať do poriadku chodníky aj ohnisko, ktoré tu má svoje miesto. K tomu, aby práce mohli reálne začať, musela šalianska radnica vyriešiť viacero opatrení. To všetko za aktívnej spolupráce s Pozemkovým spoločenstvom Urbariát Šaľa a lesným hospodárom. Ten stanoví aj odborné podmienky k súťaži o dodávateľa prác v lesoparku. S čistením by sa mohlo začať v dohľadnom čase.

Prenájom lesoparku

„Prenajali sme si priestor, ktorý je v Šali známy ako lesopark, ale je to vlastne priestor medzi dvoma hrádzami na šaľskej strane Váhu. Cieľom je tento priestor skultúrniť, sprístupniť ho ľuďom tak, ako na to boli zvyknutí v minulosti. On mal aj svoju projektovú dokumentáciu, ktorá je z osemdesiatych rokov. Žiaľ, nebolo to úplne dotiahnuté preto, lebo v projekte sa ďalej nepokračovalo. Dnes lesopark z nášho pohľadu je zarastená džungľa, neprístupná ľuďom. Nebezpečná aj pre asociálov a bezdomovcov, ktorí tam môžu žiť,“ informoval nás primátor Mesta Šaľa, Jozef Belický.

Pomáhajú aj združenia

Na prácach sa chce podieľať aj OZ Petra Bošňáka, ktoré v spolupráci s OZ Šaľa – Tvoje mesto vyvíja pravidelné aktivity i v zveľaďovaní mesta Šaľa. Ako nám povedala predsedníčka OZ Petra Bošňáka a zároveň miestna poslankyňa Gabriela Lacková, v týchto chvíľach sa ešte pracuje na projekte a po vybavení potrebných formalít sa začne s čistením areálu. Malo by sa to stihnúť do konca marca 2018.

Komfort v súlade s prírodou

Areál by svojimi možnosťami mohol výrazne prispieť k relaxácii obyvateľov mesta a aj jeho návštevníkov. Mesto chce z lesoparku vytvoriť príjemnú zónu blízko mesta a rieky Váh aj s potrebným vybavením. „Do budúcna máme predstavu o tom, čo by sme tu chceli realizovať. Nejaké sociálne zázemie, lebo ľudia tam budú chodiť a taktiež aj nejaký bufet, aby si tam mohli niečo návštevníci kúpiť a vyžitie pre každú vekovú kategóriu, ihrisko pre deti a fitko pre strednú generáciu, stroje a možno ešte ďalšie stovky vecí, ktoré sa tam dajú zrealizovať,“ uviedol primátor Jozef Belický. Prvoradá však podľa primátora bude čistota a bezpečnosť celého šesťhektárového areálu.

Šaliansky lesopark už svojím umiestnením blízko Váhu predurčuje na to, aby tu jeho budúci návštevníci strávili príjemné chvíle v spoločnosti rodiny, priateľov alebo známych.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM