Zlatica Gregorová Správy

Šaliansky krajčír šije špeciálne rúška: Rozdali ich ľuďom bez domova, FOTO

To, že u nás žije mnoho ľudí, ktorí sa vedia zapáliť pre dobrú vec, je potvrdené. V ťažkých časoch sa ľudia vedia zomknúť.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky krajčír šije špeciálne rúška: Rozdali ich ľuďom bez domova, FOTO
2
Galéria

Po výzve šalianskeho primátora Jozefa Belického, aby si občania rúška zabezpečili sami, sa radnici ozvalo viacero dobrovoľníkov. Šikovné ženy aj muži dlho nepremýšľali. Pochopili, že času je málo a tak sadli za šijacie stroje. Jedným z nich je aj Ladislav Medveczký, ktorý vyrobil ochranu na tvár pre nákazou COVID-19 ľuďom bez domova.

Nočná šichta

Na čele Krízového centra je šaliansky poslanec Peter Gomboš, ktorý nám priblížil súčasnú situáciu: „Kolega pán Medveczký našim klientom ušil ochranné rúška. Robil to v noci. Nie sú jednoduché z látok, ale skladajú sa z niekoľkých vrstiev, takže ani ich výroba nie je jednoduchá.“

Podľa vedúceho centra, krajčír do rúšok vkladá aj špeciálny filter, ktorý by mal maximálne ochrániť nositeľa. Klienti zo zariadenia tak získali spoľahlivé rúška, o ktoré sa ale musia dobre starať. Dajú sa totiž oprať, takže sú opakovane využiteľné. Peter Gomboši mal za úlohu svojich klientov naučiť, ako ich poriadne nasadiť, aby spĺňali svoj účel. Musia ich používať aj v budove, takže aj v Krízovom centre majú sprísnené opatrenia.

A čo jedlo?

„Krízové centrum je počas dňa prázdne. Klienti odídu o 8.00 hod. a prídu zase o 16.00 hod. Samozrejme, dostávajú najesť,“ doplnil Peter Gomboš.

Vedúci má ale hlavu v smútku, pretože v súvislosti s opatreniami v meste sú zatvorené aj reštaurácie, odkiaľ im vozievali jedlo. Verí však, že sa nájde nejaký vhodný spôsob, ako ho svojim klientom zabezpečia.

Vo fotogalérii si pozrite nové rúška Ladislava Medveczkého a ich nositeľov.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Šaliansky krajčír šije špeciálne rúška: Bezdomovci sú už poriadne chránení, FOTO
2
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM