Zlatica Gregorová Kultúra

Šaliansky domček je plný osvieženia: Fotkami vzdali hold vode, FOTO

Klub fotografov Terra Wag pri KS Večierka ponúka pohladenie pre oči aj dušu. Množstvo umeleckých diel zdobí miestnosť v historickom Dome ľudového bývania.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky domček je plný osvieženia: Fotkami vzdali hold vode, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Aj takto sa Ponitrianske múzeum z Nitry a jeho pobočka Dom ľudového bývania rozhodli prispieť k Svetovému dňu vody. Ten si v Šali pripomenieme 22. marca 2018.

Mnoho podôb vody

Členovia fotoklubu Terra Wag sa svoje záľube venujú už od roku 2011. V priestoroch domčeka so slamenou strechou môžete momentálne nazrieť do ich tvorby. Výstava Dar života prináša mnoho podôb základnej životnej tekutiny – vody. Uvidíte tu orosenú ružu s kvapkami rosy, pôvabné vodné plochy, čvachtajúce sa labute ale aj vodu v zmrznutej podobe, či nevyhnuté fontánkové osvieženie v sparnom letnom dni. Ešte oveľa viac fotografií budete mať na dosah, ak od 13. do 28.3.2018 zavítate na výstavu.

Nevyhnutná tekutina

„Ústredná téma je voda. Výstava je inštalovaná pri príležitosti sviatku vody. Voda nás sprevádza odmalička až do konca. Máme ju pri sebe každý deň, je potrebná, nevyhnutná k životu a kvôli nej je i táto výstava,“ povedala nám lektorka Domu ľudového bývania v Šali, Veronika Röseövá.

Koho diela tu môžete vidieť?

Vystavujúcimi autormi sú Ivet Bajová, Evka Janeková, Pavla Janeková, Gabriel Bergendi, Silvia Szilágyi, Milan Kriška, František Celeng a Martina Vargová. A ak by ste mali záujem, pridať sa k členom Terra Wag, vedzte, že ich cieľom je „pozorovať okolo seba, čo sa deje, postupne krok za krokom ovládneme svoj aparát, naučíme sa používať clonu a čas. Budeme sa venovať všetkým druhom fotografie od krajinky, cez portrét, makro až po všetko, čo náš napadne…,“ tvrdia členovia šalianskeho fotoklubu.

Členovia tohto klubu sa zapojili aj do 46. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a výstavy amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018. Jeho vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. O tom, ako si na nej budú naši fotografi počínať, vás budeme informovať.

Šaliansky domček je plný osvieženia: Fotkami vzdali hold vode, FOTO
29
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM