Zlatica Gregorová Kultúra

Šaliansky archív bude dejiskom konferencie: Súčasťou budú aj výstavy

Reformácia prebiehala v 16. storočí a zanechala stopy aj na území nášho mesta. Práve k tejto udalosti sa tu bude konať významné podujatie.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky archív bude dejiskom konferencie: Súčasťou budú aj výstavy
Foto: Zlatica Gregorová

Reformáciou podnietili rozvoj kníhtlače. Známy tlačiar Johannes Guttenberg významne prispel k šíreniu Lutherových téz. Od ich zverejnenia ubehne čochvíľa 500 rokov.

Reformácia v Šali

Všetko sa udialo v 16. storočí a zanechalo stopy aj na území nášho mesta. Vplyv reformácie na vývoj regiónu – 500. výročie začiatku reformácie je názov medzinárodnej konferencie. V priestoroch Štátneho archívu v Nitre, pracovisku Šaľa sa bude konať už v tento piatok 8. septembra 2017. Okrem šalianskych archivárov je jej spoluorganizátorom Spoločnosť Petra Pázmánya v Šali.

Podujatie sa koná pod záštitou Úradu vlády Slovenskej republiky a Mesta Šaľa. V rámci konferencie tu budú nainštalované aj dve výstavy s reformačnou tematikou. Obe budú slávnostne sprístupnené v piatok od 12.30 hod.

Tajomný kostolík

A čo budete môcť počas výstav uvidieť? O tom nám porozprávala riaditeľka Štátneho archívu v Šali, Veronika Nováková.„V ok­tóbri tohto roka oslávime 500. výročie vyvesenia 95 téz Martina Luthera. Výstava bude na tému, ako reformácia ovplyvnila náš región.“ Podľa dostupných informácií Šaľa bola centrom katolíckej, ale aj reformovanej cirkvi. Archivári sa dozvedeli aj to, že v Šali bol kedysi, ešte v 17. storočí, kostolík reformovanej cirkvi. Kde presne stál, to sa však dnes nevie. ***

„Počas konferencie Maďarsko – ukrajinský archív predstaví svoj projekt k reformácii. Na výstave budete môcť uvidieť kópie dokumentov z oblastí školstva zo Šale, Tešedíkova a pod. Výstava teda bude podnetná i pre žiakov. Verejnosť sa dozvie aj o protireformačných snahách Petra Pázmáňa,“ uviedla riaditeľka archívu Veronika Nováková.

Medzinárodná konferencia sa začne 8. 9. 2017 o 8.30 hod v konferenčnej miestnosti Štátneho archívu v Nitre, pracovisko Archív Šaľa. Jedna výstava bude prístupná iba jeden deň, tú druhú si budete môcť pozrieť v priestoroch šalianskeho archívu do konca júla 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM