Zlatica Gregorová Kultúra

Šaliansky anjel obdaroval stovku detí: Tradícia pokračuje sviežim tempom

Aj počas tohtoročných Vianočných trhov v Šali ste mohli nájsť ich zázračný stánok. Charitatívnu zbierku už tradične organizuje Janka Zlatá.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky anjel obdaroval stovku detí: Tradícia pokračuje sviežim tempom
Zdroj: Jana Zlatá

Pomoc jej nie je cudzia a i keď často na úkor svojej rodiny, o druhých sa postará veľmi rada.

Novembrové prípravy

Zbierku spustila Janka Zlatá už v novembri tohto roka. Už vtedy má jasnú predstavu o tom, ktoré dieťa či rodina by mohli získať finančné prostriedky alebo každodenné potreby do domácnosti. V novembri má zoznam adeptov na pomoc, ktorých mená potom zverejní na sociálnej sieti. Záujemcovia si z nich vyberú niekoho, koho chcú potešiť. Tento rok mali v pláne pomôcť 80 deťom, nakoniec tento počet neostal reálny.

Šikovná práca

Ako nášmu portálu povedala autorka projektu Šaliansky anjel Janka: „Podarilo sa nám pomôcť stovke detí. V piatok 21. decembra 2018 sme poslednýkrát rozviezli darčeky do domácností, ideme smerom na Neded a Vlčany.“ Podľa Janky Zlatej ide práca tentoraz takpovediac od ruky:„Ide to veľmi šikovne, darcovia si rýchlo našli deti, ktoré by chceli obdarovať, sú už poučení z minulých rokov, takže sa veľmi teším.“ Každý, kto chcel pomôcť, darčeky ihneď aj priniesol na určené miesto, takže žiaden sklz nenastal.

Šikovným doručovateľom darčekov je opäť predseda spolupracujúceho OZ Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši, ktorý nám povedal: „S projektom Šaliansky anjel pomáhame aj my zo združenia. Aj tento rok sa podieľam na projekte doručovaním vianočných darčekov deťom.“

Preskočí aj plot

Ako Róbert Andráši skonštatoval, od Janky Zlatej dostane meno, adresu a niekedy aj tel. číslo na rodinu, ktorej má doručiť vianočné darčeky. Stáva sa však aj to, že na tej adrese, ktorú majú rodiny uvedenú, sa už nenachádzajú. „Rodiny, ktorým doručujeme Vianočné darčeky bývajú v podnájmoch a pomerne často sa sťahujú. OZ Šaľa – Tvoje mesto sa venuje všetkým verejným oblastiam a aj sociálnej oblasti, tak aj počas roka pomáhame rodinám v núdzi, sme s nimi v kontakte a preto často viem, kam sa presťahovali, kde sa aktuálne nachádzajú. Nie je neobvyklé, že aj uvedené tel. číslo je nefunkčné, lebo rodiny v núdzi nemajú financie na pravidelnú platbu telefónnych poplatkov a zvonček na bráne je tiež nefunkčný. Stáva sa mi, že musím preskočiť plot a zaklopať na okno, aby som na seba upozornil,“ uviedol Róbert Andráši.

Žiť lepšie

Róbert Andráši povedal, že je nádherné sledovať radosť detí z darčekov. Dáva ich priamo deťom a vysvetľuje im, že Ježiško má pomocníkov v Šalianskom anjelovi, lebo všetko by nestihol doručiť sám. Teší sa, keď navštívi známe rodiny, najradšej však je, keď už na zozname nie sú. To znamená, že žijú v lepších podmienkach a majú sa dobre. Spolu s Jankou Zlatou pomáhajú radi i obetavosť má však svoje hranice a človeka vyčerpá. Tohtoročné poslanie splnili a už si vychutnávajú chvíle strávené so svojimi rodinami, bohatší o ďalšie nezabudnuteľné momenty so Šalianskym anjelom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM