Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianski zuškári si uctili Suchoňa: Predviedli sa všetky umelecké odbory, FOTO

Pod názvom Obrázky zo Slovenska vzdali poctu hudobnému skladateľovi. Pripravili vystúpenia aj kresby.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski zuškári si uctili Suchoňa: Predviedli sa všetky umelecké odbory, FOTO
12
Galéria
Zdroj: ZUŠ Šaľa

Pocta Suchoňovi

V kongresovej sále Mestského úradu sa v polovici decembra 2018 konala zaujímavá spoločenská udalosť. Hlavnými aktérmi boli žiaci umeleckej školy. Ako nám nedávno prezradila zástupkyňa riaditeľa ZUŠ Šaľa Nora Valentínová, v tomto roku si verejnosť pripomenula 110. výročie narodenia a 25. výročie úmrtia jedného zo zakladateľov slovenskej národnej hudby – Eugena Suchoňa.

Žiaci aj učitelia

Osláviť skladateľa sa rozhodli aj v šalianskej umeleckej škole. V programe sa predstavili všetky štyri umelecké odbory a vystúpil aj spevácky zbor a taktiež učiteľky. V priestoroch šalianskeho úradu sa na pódiu objavila aj spevácka skupina Flowers, ktorá dotvára príjemnú atmosféru na rôznych spoločenských podujatiach.

Supercyklus

„Klavírnemu „supercyklu“ Obrázky zo Slovenska patril prvý blok podujatia s rovnakým názvom. Žiaci LDO v spolupráci s kolegami z hudobného odboru vytvorili koláž pozostávajúcu z inštrumentálnej hudby, slova a piesne. Ako podklad slúžila rozprávka z pera autora, ktorú dopĺňali jednotlivé hudobné skladby v rôznych inštrumentálnych podobách (klavír, detský zbor a sláčikové kvarteto, klavírne trio, flautové duo),“ informujú zo ZUŠ Šaľa.

Mažoretky s aplauzom

Aj v ďalšej časti programu si účinkujúci pripomenuli skladby majstra Suchoňa. Boli to väčšinou úpravy ľudových piesní v podaní žiakov speváckeho oddelenia a detského zboru. Vystúpili aj mažoretky z Tanečného odboru pod vedením Dany Janebovej. Šikovným tanečniciam za kreatívnu choreografiu k Suchoňovmu pochodu zaznel poriadny potlesk spokojných divákov. Celú udalosť významne doplnili výtvarníci zo svojho odboru prácami na tému „Obrázky zo Slovenska“.

Naši Zuškári si uctili Eugena Suchoňa: Predviedli sa všetky umelecké odbory, FOT
12
Galéria
Zdroj: ZUŠ Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM