Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianski žiaci tvorili: Vyskúšali si prácu s horúcim voskom

Nedávno v Kultúrnom stredisku Večierka v Šali skončila zaujímavá výstava. Z Anjelského sveta bol názov výstavy diel autorky Kataríny Marszovskej.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski žiaci tvorili:  Vyskúšali si prácu s horúcim voskom
Foto: Zlatica Gregorová

Pred koncom výstavy usporiadala referentka kultúry KS Večierka Katarína Gáborová spolu s autorkou tvorivé dielne pre žiakov šalianskych škôl.

Počas troch dní sa tam vystriedalo mnoho žiakov. Pomocníčkou pri tvorbe bola i Irenka Vozáková. Počas našej návštevy tu práve pracovali žiaci z miestnej ZŠ J. C. Hronského. Spoločne s lektorkami sa im podarilo vytvoriť pekné dielka. Opýtali sme sa, ako sa výtvory páčia Kataríne Marszovskej?

S deťmi pracuje rada

„ S deťmi sa mi spolupracuje super, sú tvorivé a vnímavé, som spokojná," konštatuje autorka výstavy. A ako sa Katarína Marszovská dostala k tejto nepochybne zaujímavej technike? „Maľovaniu horúcim voskom sa venujem asi 4 roky. Dostala som sa k tomu úplne náhodne. V časopise som videla maľované obrázky žehličkou. Potom som si zaobstarala materiál a vyskúšala. Neskôr som k tomu pridala i fotografovanie a digitálne obrazy,“ hovorí autorka výstavy.

Relax pre malých aj veľkých

Podľa autorky je táto výtvarná technika výborná v tom, že je nenáročná, čo sa týka priestoru a času, tým, že ten spôsob je atypický, tak aj ľudia, ktorí majú presvedčenie, že nevedia maľovať (nemaľuje sa klasicky štetcom alebo ceruzkou, ale žehličkou), skúšajú a vytvárajú hneď krásne farebné efekty. Ako ďalej hovorí: „Každý obrázok, ktorý sa vytvorí je zaujímavý, je to relax.“

Je možné, že i žiaci, či ostatní návštevníci výstavy získali inšpiráciu tvoriť touto nepochybne zaujímavou výtvarnou technikou. Lektorky dodávajú, že pri tvorbe sa dá využiť aj obyčajná (nie naparovacia) žehlička a čo sa týka vosku, použiť môžete aj klasické voskovky alebo špeciálne na enkaustiku, kriedový papier. Originálny vosk na túto techniku je ten včelí.

Šalianski žiaci tvorili: Vyskúšali si prácu s horúcim voskom
11
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM