Zlatica Gregorová Iné športy Šport

Šalianski voltižéri bodovali: Na Svetovom pohári pomohli aj Nadir a Frajer, FOTO

Reprezentanti šalianskeho športu sa pred pár dňami vrátili z Maďarska. Zúčastnili sa Svetového pohára CVI Budapest 2019.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski voltižéri bodovali: Na Svetovom pohári pomohli aj Nadir a Frajer, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TJ Slavia SOUP Šaľa

Voltížna ekipa TJ Slávia SOUP Šaľa pod vedením Jany Majdlenovej sa zúčastnila svetového voltížneho pohára CVI Budapest 2019. Šaľu reprezentovali štyria jednotlivci a jedna dvojica. Neodmysliteľnou súčasťou Šaľanov boli aj spoľahlivé koníky Nadir a Frajer.

Tri dni pretekov

Ako náš portál informovala Jana Majdlenová, súťaž, ktorá sa konala 2.- 5 mája 2019 pozostávala z 3 pretekových dní. Oddychovým dňom pre vyčerpané kone bol štvrtok. Napriek tomu, že areál sa nachádzal v centre mesta, vo vnútri panoval pokoj. Jana Majdlenová ho opísala takto:,,Páči sa mi vybavenosť areálu žrebčína, všetko je tu na mieste, ak bude pršať, žiaden problém.“

Nadir nesklamal

Po piatkovej povinnej veterinárnej prehliadke koní, nasledoval obed a pretek sa mohol začať. Na koni Nadir sa predstavila Lea Hakszer v kategórii Senior**. „Po predvedení povinnej zostavy figurovala na priebežnom prvom mieste. Toto však ešte nič neznamenalo. Bolo potrebné sa koncentrovať na voľnú zostavu, ktorú si Lea sama vytvorila a trénovala celú zimu," informovali nás z klubu. Lonžérka, jej vzor, ju krátko pred štartom povzbudila. Jana Majdlenová splnila svoj sľub do bodky, odlonžovala koňa na jednotku, Nadir precválal Leinu voľnú zostavu pravidelne na veľkom kruhu.

Po štarte na výsledkovej tabuli svietila známka 6,560, čo znamenalo potvrdenie priebežného prvého miesta pre Leu. Celá šalianska ekipa bola nadšená týmto výkonom. Výsledok prvého kola znamenal okrem miestenky do nedeľného finále aj zisk kvalifikačnej známky do kategórie Senior ***, ktorá je pre Leu veľkou výzvou, keďže v tejto kategórii pretekajú aj známe voltižérky, s ktorými si zmeria sily koncom júna na CVI Pezinok,“ priblížila Jana Majdlenová.

Posun v kariére

V nedeľu štartovala Lea ako posledná vo svojej kategórii. Po malom zaváhaní pri odskoku sa čakalo na verdikt rozhodcov. Na tabuli zasvietila výsledná známka 6,585, čo znamenalo celkové prvenstvo Lei v tejto kategórii so ziskom titulu víťazky Svetového pohára CVI Budapest 2019. „O senzáciu sa postarala aj Ramona Strhlíková, štartujúca v juniorskej kategórii Junior*. Po voľnej zostave získala celkovú známku 6,326 a postúpila do kategórie Junior**. Tento pretek pre ňu znamenal celkový výrazný posun v kariére, keďže v nasledujúcich rokoch sa môže zapojiť do boja o nomináciu na záverečný šampionát či ME alebo MS,“ informovali nás zo šalianskeho klubu.

Šikovné dievčatá

Zaujala aj Jozefína Baloghová, ktorá mala celú zimu nohu v sadre a tak boli tieto preteky pre ňu, ale aj pre TJ Slávia SOUP Šaľa, veľkou skúškou. Avšak, darilo sa jej veľmi dobre i preto, že zbytočne neriskovala. Získala celkovú známku 5,702 a 16. miesto. Ďalšia zástupkyňa šalianskeho klubu Sára Nitonová súťažila na koni Frajer v kategórii Junior*. Spolu po povinnej a voľnej zostave získala 5,863 a 15. miesto. „Premiéru na svetovom pohári zažili aj Zsófia Szabóová a Ramona Strhlíková v kategórii dvojíc(Pas de Deux Junior*). Napriek prvému spoločnému medzinárodnému štartu a miernemu stresu na štarte sa im viedlo dobre. Dievčatá sa umiestnili na 7. mieste, hneď za dvojicou z Českej republiky,“ uviedla Jana Majdlenová.

Ako to už na medzinárodných podujatiach býva, víťazom hrajú hymnu krajiny, z ktorej pochádza. Šalianski voltižéri sa ako jediní zo SR postarali o to, aby slovenská hymna zaznela aj v priestoroch žrebčína v Budapešti. Lonžérka Jana Majdlenová neskrývala radosť z úspechu Šalianok na významnom podujatí, ako povedala:,,Veľmi som to Lei priala a som rada, že sa nám to spoločne podarilo. Po všetkých neduhoch a neprajnostiach sme dokázali, že TJ Slávia SOUP Šaľa sa znova dostáva do popredia.“

Každé iné

Podľa trénerky je každý pretek iný, ako každý cvičenec. Tak aj každé víťazstvo je iné a niečím špecifické a nedá sa na neho zvyknúť, treba si ho vychutnať plnými dúškami.

Teším sa rovnako, keď sa nám podarí uspieť v Slovenskom voltížnom pohári, na CVI a tiež na ME alebo keď sme súťažili na Svetových hrách v roku 2006. Veľkou odmenou je pocit, že práve my sme tí, vďaka ktorým znie štátna hymna v aréne a ostatné národy nám venujú ako Slovákom potlesk,“ dodala na záver Jana Majdlenová.

Šalianski voltižéri bodovali: Na Svetovom pohári pomohli aj Nadir a Frajer, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TJ Slavia SOUP Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM