Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianski poslanci schvaľovali žiadosti: TIETO projekty podporí participatívny rozpočet

Každoročne sa v našej radnici snažia poskytnúť dotácie šikovným nápadom. Stačí len niečo užitočné vymyslieť a počkať na schválenie.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski poslanci schvaľovali žiadosti: TIETO projekty podporí participatívny rozpočet
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo v Šali aj tento rok odsúhlasilo dotáciu na tie projekty, ktoré plánujú občania mesta zrealizovať v rámci Participatívneho rozpočtu. Ten v názve skrýva účasť – participáciu na zhotovení projektu. Čiže navrhovateľ sa na jeho vzniku bude osobne aspoň čiastočne spolupodieľať.

Vhodný výber

Podľa informácií hovorkyne Mesta Šaľa Eriky Kollerovej na tento rok 2018 poslanci schválili 5000 eur na projekty. „Proces realizácie Participatívneho rozpočtu prebieha tak, že skupiny obyvateľov, prípadne jednotlivci si navrhnú projekty, ktoré by si želali realizovať. Hlavným cieľom je práve skrášlenie a zlepšenie podmienok života v meste Šaľa. Mesto na základe vhodnosti výberu lokality a reálnosti rozpočtu zabezpečí samotnú realizáciu projektu, obyvatelia sa budú spolupodieľať napríklad formou brigád,“ priblížila Erika Kollerová.

Podľa informácií šalianskej radnice počet žiadostí rok čo rok narastá. Kým predvlani dostal úrad tri žiadosti, vlani ich bolo už päť a tentoraz bolo doručených dvanásť žiadostí. I keď kompetentní z mesta sa tešia narastajúcej obľube Participatívneho rozpočtu, bohužiaľ, nemôžu vyhovieť každému žiadateľovi.

Pre všetkých

„Mesto z Participatívneho rozpočtu podporí tieto projekty: pribudne hrací prvok, lavička a stromy v blízkosti detského ihriska v lokalite Čsl. Armády, poslanec Miloš Rehák žiadal o zatraktívnenie ihriska na Nivách – bude tu doplnené zvieratko na pružine, tabuľa na kreslenie s kriedou a lavičky na oddych pre rodičov aj deti," informuje Erika Kollerová. Ďalej by v lokalite bytových domov P. Pázmaňa 11, 13, 15, 17 by obyvatelia chceli oddeliť komunikáciu od bytovky pomocou zelene z dôvodu blízkosti hlavnej cesty – lipy tu už z jednej strany mesto vysadilo a kríky pribudnú po ukončení prác pred bytovým domom, v ďalšej žiadosti je cieľom obnova detského ihriska na ul. Kpt. Jaroša.

Stáva sa však, že do finančného balíka sa nedostanú dobré projekty, tie sa potom mesto pokúša uskutočniť pomocou iných zdrojov.

Lezecká stena

Ako uviedla Erika Kollerová, „komisii sa napríklad páčil nápad vytvoriť a osadiť uvítacie tabule pri vstupoch do mesta v rôznych jazykoch. Tá istá žiadateľka navrhuje vytvoriť nápis mesta Šaľa v nadrozmernej veľkosti v 3D formáte tak, aby v pozadí bola významná budova a aby sa pri nej mohli fotiť obyvatelia a návštevníci mesta. Vybudovanie lezeckej steny bolo cieľom ďalšieho projektu. V rámci Participatívneho rozpočtu realizovaná nebude, v budúcnosti sa však nevylučuje, že bude súčasťou skateparku.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM