Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianski poslanci riešili dilemu: Budeme mať dve ZUŠ-ky?

Po čase sa opäť témou umeleckých škôl v Šali zaoberala aj naša samospráva. Ktorá z nich dostane prednosť?

Ilustračný obrázok k článku Šalianski poslanci riešili dilemu: Budeme mať dve ZUŠ-ky?
Foto: Zlatica Gregorová

Už sme vás informovali o tom, že v našom meste plánuje zriadiť umeleckú školu súkromná firma. Na jednej strane je tu množstvo žiakov a úspešných absolventov šalianskej ZUŠ, na druhej strane sa naskytá možnosť obohatiť umelecké odbory a vpustiť do tejto sféry čerstvý vietor.

Dve žiadosti

Do hry okrem súkromníka vstupuje aj mestská, 65-ročná umelecká škola, ktorej zriaďovateľom je mesto. Obe vzdelávacie inštitúcie majú záujem o priestory v ZŠ Jána Hollého. Poslanci Mestského zastupiteľstva mali na stole návrh na predloženie žiadosti Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

A to na „Zaradenie elokovaného pracoviska Základnej umeleckej školy, Kukučínova 27, Šaľa, v priestoroch Základnej školy Jána Hollého, Hollého 1950/48, Šaľa, do siete škôl a školských zariadení a taktiež aj „Žiadosť o udelenie súhlasu Mesta Šaľa so zaradením Súkromnej základnej umeleckej školy, ktorej zriaďovateľom je Občianske združenie Chameleon Studio, Stavbárska 8, Nitra, do siete škôl a školských zariadení.“ Návrhy poslancom predložila vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquezová.

Viac priestoru

Podľa zverejnených informácií, rokovanie MsZ v Šali, ktoré sa konalo 22. marca 2018 navštívil aj riaditeľ ZUŠ v Šali Milan Jančovič. Ten sa vyjadril v tom zmysle, že Základná umelecká škola už dávnejšie zmýšľala vytvoriť v ZŠ Jána Holého elokované pracovisko, kde by mal najmä tanečný odbor vhodné podmienky. Riaditeľ Jančovič svoju školu jednoznačne podporuje. Poslanci však na rokovaní zdôraznili aj to, že obom školám zrejme nebude možné vyhovieť. Už len z priestorového hľadiska.

Audiovizuálny odbor

Rokovania MsZ sa zúčastnil aj zástupca OZ Chameleon studio, ktorý prítomným povedal, že do súkromných priestorov ísť nechcú, pretože by to pre nich znamenalo komplikácie ohľadom množstva potvrdení a pod. Vyhovovala by im teda práve večianska základná škola. Podľa dostupných informácií by súkromná nitrianska firma chcela mestu ponúknuť nové, atraktívne odbory,ako napríklad audiovizuálny.

Návrhy schválili

O tom, či vo Veči nájde svoje zázemie elokované pracovisko šalianskej ZUŠ alebo to bude súkromná firma, ktorá mládeži poskytne umelecké vzdelanie sa rozhodne neskôr. Poslanci nateraz odsúhlasili obe žiadosti a to návrh na Zaradenie elokovaného pracoviska Základnej umeleckej školy ako aj Žiadosť o udelenie súhlasu Mesta Šaľa so zaradením Súkromnej základnej umeleckej školy, ktorej zriaďovateľom je Občianske združenie Chameleon do siete škôl a školských zariadení.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM