Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianski koledníci u ministerky Lubyovej: Zavišnovali s Dobrou novinou, FOTO

Býva dobrým zvykom, že so sviatkom Troch kráľov prichádzajú vinšovníci. Prajú ľuďom zdravie a šťastie, aby nechýbalo v nasledujúcom roku.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski koledníci u ministerky Lubyovej: Zavišnovali s Dobrou novinou, FOTO
6
Galéria
Zdroj: MŠVVaŠ SR

Boli to traja mudrci Gašpar, Melichar a Baltazár, za ktorých sa dnes zvyknú prezliecť deti alebo aj dospelí a koledujú po susedoch. Ich iniciály bývajú na vstupných dverách domov aj s uvedením roka, ktoré napíše posvätenou kriedou farár pri novoročnej návšteve.

Koledovali ministerke

Tradíciou býva aj podujatie Dobrá novina, ktoré po celom Slovensku (pribl. 1280 miest) organizuje Hnutie kresťanských spoločenstiev detí s katolíckymi farnosťami. Deti zo Šale taktiež vinšovali od 24. decembra do 6. januára a potom vycestovali aj do Bratislavy. Ako informuje hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová: „Koledníkov Dobrej noviny prijala v pondelok 7. januára 2019 ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. V tomto roku zavinšovali ministerke a ostatným zamestnancom rezortu deti a mladí ľudia zo Šale.“

Vianočná radosť

Podujatia sa zúčastnil aj generálny tajomník služobného úradu ministerstva Mario Schrenkel a štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová. „Koledníci zo Šale v približne desaťminútovom vystúpení formou koledovania ohlásili na pôde ministerstva vianočnú radosť z narodenia Ježiša Krista. Koledovanie bude v rezorte pripomínať aj symbolický letáčik, ktorý prevzali od jedného malého koledníka,“ uviedla Erika Kollerová.

Koledníci počas sviatkov navštívili aj šalianske rodiny a vystúpili na námestí, v kostole a na iných miestach. V tomto roku sa Dobrá novina koná už po 24-krát. Ako organizátori zbierky uviedli, výťažok z tohtoročnej zbierky použijú na projekty v africkej Ugande. Ťažiskovým projektom je dom prozreteľnosti v Nkokonjeru. Vlani Dobrú novinu podporilo 24 297 koledníkov v 2 522 skupinkách, ktorí navštívili 65 938 rodín. Celkový výnos predstavoval 1 113 639,18 eur.

Ocenenie deťom

Šalianski koledníci si vyslúžili pochvalu od ministerky školstva Martiny Lubyovej, ktorá na prijatí povedala: „V mene nášho ministerstva aj všetkých našich kolegov vám veľmi pekne ďakujem za toto krásne predstavenie – za túto krásnu tradíciu. Založili sme ju minulý rok a sme veľmi radi, že ste nás navštívili opäť a že prišli deti zo Šale, ktoré nám tu predviedli nádherný program. Ste veľmi šikovní, veľmi vám za to ďakujeme. A naozaj to prijímame s veľkou láskou a ceníme si to.“

Šalianski koledníci u ministerky Lubyovej: Zavišnovali s Dobrou novinou, FOTO
6
Galéria
Zdroj: MŠVVaŠ SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM